Hayırsever Pinhas çifti Van depremzedelerinin yanında

“Bu topraklarda yaşanan bir acı, benim de acımdır''

Toplum
2 Kasım 2011 Çarşamba

İlk yardımını 1939’daki Erzincan Depremi sırasında, daha ilkokul öğrencisiyken yapan İsrail’de yaşayan Türkiye kökenli İshak Pinhas “Türkiye benim vatanım” diyerek Van için de kollarını sıvadı. Pinhas çifti Van’a 1000 ailenin bir aylık peynir ihtiyacını karşılamak üzere 4500 kilo peynir gönderdi.

Uzun yıllardır İsrail’de yaşayan ve eğitime yaptığı katkılarla bilinen Türkiye kökenli Furtuni - İshak Pinhas çifti Van için kolları sıvadı.  

Çorlu’da dünyaya gelen ve daha önce 3 milyon TL’lik bir yatırımla doğduğu yere vefa borcunu ödemek üzere eşinin ve kendi adını taşıyan okul yaptıran İshak Pinhas, ilk deprem yardımını 1939 yılındaki Erzincan Depremi sırasında yaptı. Parası olmadığı için kız arkadaşından borç alarak yardım yapan Pinhas,  şimdi de Vanlı depremzedeleri yalnız bırakmadı. İsrail’de peynircilikle uğraşan İshak Pinhas, 1000 ailenin bir aylık peynir ihtiyacını karşılamak için Van’a 4500 kilo peynir gönderdi. Peynirler, Van Erciş’te Kızılay’ın gösterdiği bir soğuk hava deposuna teslim edilecek.

“Kanımda yardımseverlik var”

Yardımseverliği bir yaşam tarzı olarak benimseyen ve “Kanımda yardım etmek var” diyen Pinhaslar, İsrail’de yaşamalarına rağmen 20 yıldır, senenin bazı aylarını kopamadıkları Türkiye’de geçiriyor. İshak Pinhas duygularını şöyle dile getirdi: “Türkiye benim vatanım. Yahudi’yim ancak Fransa’ya gittiğim zaman, Türkiye’ye geldiğimdeki gibi hisler duymuyorum. Türküm. Bu vatan benim, burası toprağımdır. Bazıları başka şekilde düşünebilir. Bazıları bunu anlar, bazıları anlayamaz. Ancak topraklarımda yaşanan bir acı, benim de acımdır.”

Çıkarıldığı Türk vatandaşlığına 2004 yılında yeniden geçen Furtuni İshak Pinhas, kendi adlarını taşıyan bir vakıf kurarak öğrencilere ve ihtiyaçlıya yardım elini uzatmayı sürdürüyor. Türkiye’ye olan bağlılıklarından vazgeçmeyen Pinhas çifti, bu vakıf aracılığı ile Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir anlaşma yaparak Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ne 2010 yılında eğitime başlayan, 32 derslik bir okul için bağış yapmıştı.