Berlin’de kaşer gıda yeniden popüler oldu

Kültür
1 Kasım 2011 Salı

Almanya’nın başkenti yeniden doğmakta olan Yahudi hayatı ile zenginleşiyor.

Son zamanlarda artan Yahudi nüfusu Berlin’deki süpermarket sahiplerinin kaşer gıda ürünlerinin miktar ve çeşitliliğini arttırmasına yol açıyor.

Paris ya da Londra deyince kaşer ürün bulmakta zorlanmayacağınızı bilirsiniz, fakat Berlin deyince herkesin aklına 2. Dünya Savaşı ve Berlin’in yok edilmiş Yahudi hayatı gelir ve bu şehirde kaşer ürün çeşitliliği ile karşılaşmanızın imkansız olduğunu düşünürsünüz.

1990‘da iki Almanya birleşince Berlin’e özellikle Rus asıllı Yahudiler tekrar yerleşmeye başladı; eski sinagoglar açıldı, ABD ve İsrail’den cemaate hahamlar gönderildi.

Berlin’de kaşer süpermarketlere danışmanlık yapan Brooklyn doğumlu Haham Yehuda Teichtal, ‘’Kaşer ürünleri Berlin’de görmek beni müthiş duygulandırıyor. Bir zamanlar karanlıklar içinde şeytanın kölesi olmuş bir şehrin süpermarketlerinde şimdi kaşer ürünler satılıyor. Hitler ve Eichmann şimdi sadece Wikipedia’da ama Yahudi hayatı onların yürüdüğü sokaklarda yeniden doğuyor…’’ dedi.

Berlin’de savaş öncesi 160.000 Yahudi yaşıyordu, 90.000 ‘i ülkeyi terk etmiş, 55.000’i Holokost’ta öldürülmüş, 7000’i de kaçarken vurulmuştu.

1945’te savaş sonunda şehirde sadece 8000 Yahudi kalmıştı.

Bugün Berlin’de 30.000 Yahudi yaşıyor.