Müzik! Her şeye rağmen…

Belki de müzikten bahsetmenin hiç sırası değildir... Bir taraftan terör ve yitirilen onca genç insan, bir taraftan herkesin korkulu rüyası deprem ve kaybedilen yüzlerce can... ‘Hayat devam ediyor’ klişesine sığınmadan ancak müziğin ruhu sağaltıcı gücünden medet umarak kasım ayı programına bir göz atalım istiyorum hep beraber...</p>

TUNA SAYLAĞ Sanat
26 Ekim 2011 Çarşamba

Klasik müzik sezonunu geçtiğimiz günlerde CRR’de izlediğim Fazıl Say- Cihan Aşkın konseri ile açtım. Tam da Güneydoğu’daki terör olaylarının en acılı günüydü. Fazıl Say repertuarın dışına çıkarak o en bildiği dilde, piyanosuyla ‘Kara Toprak’ adlı bestesini büyük bir kederle seslendirdi. Parçanın hüznü bir sis dalgası gibi tüm salonun üstüne çöktü, yüreğimizi dağladı. Sözlerle ifade edilemeyenler Say’ın sihirli parmaklarının ucunda dile gelmişti...

Cemal Reşit Reyile başladık, onunla devam edip kasım programına bir göz gezdirelim. Ama daha önce 30 Ekim’de aynı mekânda yer alacak bir konsere dikkatinizi çekmek istiyorum: Lipkind Quartet... 1977’de Tel Aviv’de doğan, S. Rubin Müzik Akademisi mezunu, ödüllü çellist Gavriel Lipkind tarafından kurulan dörtlü, konserde Ernest Bloch, Samuel Barber, Rachmaninov, Stravinsky ve Dvorak’dan eserler sunacak. Bence dinlemeye değer...

CRR’de kasımın ilk göze çarpan etkinliği, 3’ündeki, flâmenko’nun dâhi gitar virtüözü Canizares’in dans, kastanyet ve cajon (bir tür perküsyon aleti) eşliğindeki dinletisi. Sanatçı dünya turnesi kapsamında CRR’de olacak sevgili flamingo severler... 12 Kasım ise tangocuların günü; yeni tangonun mimarı, piyanist, besteci Juan Carlos Caceres, geleceğin tangolarından bir demet sunacak. Arjantin’den Fas’a uzanıyoruz ve 18’inde karşımızda, kendine has üslûbunu, halk-caz müziği, Güney Fas köklerini ise bendir ya da Berberi unsurlarıyla zenginleştiren Hindi Zahra...  Sıra Jamaikalı Ernest Ranglin’de; caz severlerin kaçırmaması gereken bu ünlü gitar üstadını 25 Cuma günü izleyebiliriniz. 28 Kasım’da sahne alacak olan Marya Andrade de bu ayın yıldızlarından... Cabo Verde’nin zengin müzik kültürünü farklı tarzlarla buluşturan, birçok ödülün sahibi sanatçı, Küba doğumlu... CRR ayı, ‘42 Telli Picasso Gitarıyla Pat Metheny’ dinletisi ile sona erdiriyor. İki konser verecek olan 7 Grammy Ödüllü sanatçı, Larry Grenadier ve Bill Stewart’dan oluşan üçlüsüyle bütün müzikseverleri 31 Kasım–1 Aralık tarihlerinde CRR’ye davet ediyor.

İŞ SANAT’TAN CAZA VE DÜNYA MÜZİĞİNE SELAM...

Az olsun, kaliteli olsun prensibini güden şehrin en önemli sanat merkezlerinden İş Sanat, bu ayı üç farklı ve renkli konserle tamamlıyor. 2 Kasım’da,‘Cazın Ustaları’ kuşağında, Grammy Ödüllü Amerikalı tenor saksafoncu Sonny Rollins ve grubunu dinleme fırsatını bulacağız. Dünya Müziği’nde ise şahane bir konser bizi bekliyor 22 Kasım’da. Ünlü Amerikalı caz ve dünya müziği gitaristi Al Di Meola ve dörtlüsü, sevilen sanatçımız Zülfü Livaneli’nin 40. sanat yılını, birlikte çalacakları bir konserle kutlamak üzere İş Sanat’ta olacaklar. 29’unda İş Sanat dünya müziği kuşağında flamenkonun yaşayan efsanesi Paco De Lucia’yı ağırlayacak. Klasik ve caz gibi farklı türlere başarıyla geçiş yapabilen ender flamenko gitaristlerinden biri olan Paco De Lucia, ülkemizi sık sık ziyaret eden sanatçılardan...

KADIKÖY SÜREYYA’DA KORKU FİLMİ TADINDA OPERA

Devlet Opera ve Balesi, etkinliklerini Kadıköy SÜREYYA ve Fulya Sanat’ta, dönüşümlü olarak sürdürüyor.

Türk balesinin kurucusu Dame Ninette De Valois’yi anma gecesi için 3 ve 4 Kasım tarihlerinde Süreyya Opera Sahnesi’nde ‘Dame Ninette de Valois ile adım adım’ adlı bale sahnelenecek. Onu 16–19 günleri arasında Verdi’nin ünlü operası La Traviata takip ediyor. Benjamin Britten’in ‘Kötülüğün Döngüsü’ operası ise adeta bir korku filmi tadında. 19.yy ortalarında İngiltere- Bly´de bir malikânede geçen hikâyenin kahramanı ise 2 çocuğa bakıcılık yapmak üzere gelen mürebbiye (The Governess)... İzlemek isteyenler 26 ve 29 Kasım tarihlerini not alabilirler. ‘Kuyruklu Yıldız Altında’ adlı konserde ise, kemanda İgnace Jang ve arpta tanınmış sanatçımız Şirin Pancaroğlu, kulaklarımızın pasını giderecekler.

Fulya Sanat’ta gelince; Beyhan Murphy’nin 2 perdelik modern dans-drama olarak tasarladığı ‘ŞehirOrman’, ayın 22, 27 ve 29’unda sahnelenecek. Concerto Barocco/ Mi Favorita/ Creatures baleleri de aynı mekânda ay boyunca izlenebilir.

ÜÇÜNCÜ YILINDA BORUSAN MÜZİK EVİ’NDEN SEÇMELER...

Borusan Müzik Evi iki yılı doldururken klasik, caz, dünya müziği, elektronik ve rock gibi müziğin farklı türleriyle Beyoğlu’nun alternatif mekânlarından biri olmaya devam ediyor.

5 Kasım’daki ‘Nova Muzak’ serisinin ilk konuğu, Meksikalı elektronik müzik sanatçısı Murcof (Fernando Corona). 18 Kasım’da, günümüzün en iyi çağdaş topluluklarından ikisi, Berlinli Adapter Ensemble ile kemanda Özcan Ulucan, viyolonselde Erman İmayhan ve piyanoda Müge Hendekli’den oluşan Hezarfen Ensemble’ın solistleri ‘Borusan New Series’in ilk konserinde bir araya gelecekler. La Venexiana ise ayın ilginç konuklarından... Bu ünlü madrigal topluluğu 24’ünde, Scarlatti, Porpora, Mancini, Jommelli, Pergolesi gibi İtalyan bestecilerin yapıtlarıyla dinleyenleri asırlar öncesinin Avrupa’sına götürecek.

BİFO KONSERLERİ

Artık bir klasik haline gelen şef Sacha Goetzel yönetimindeki Borusan Filarmoni konserleri bu ay,16’sında CKM ve 17’sinde Lütfi Kırdar’da piyanist Gülsin Onay’ı konuk edecek. Müzikseverler bu konserlerde üst düzey bir yorumculuğu gerektiren, Adnan Saygun’un 1. Piyano Konçertosu’nu öğrencisi Gülsin Onay’dan dinleme fırsatı yakalayacaklar.  Topluluğun bir diğer dinletisi de 28 Kasım’da yine CKM’de gerçekleşecek. Orkestra, bol ödüllü genç piyano sanatçısı Osman Özgür Ünaldı’ya eşlik edecek.

GHETTO’DA HER GECE AYRI TELDEN...

Beyrut’ta doğan ve uzun süreden beri İstanbul’u kendine mekân edinen Jehan Barbur, hayatın içinden şarkılarıyla 17 Kasım akşamı GHETTO sahnesinde…

Sıkı durun! Bu bir ‘Yalnızlar Partisi’dir! Mete Avunduk ve Kaan Çaydamlı’nın kült radyo programı ‘Kaybedenler Kulübü’nün hayata dönüşü 24 Kasım’da Ghetto’da bir partisi ile kutlanıyor! Ghetto’nun vazgeçilmez sanatçısı Ayhan Sicimoğlu’nun yeni albümü ‘En Estambul’ ise 2 yıllık bir çalışma sonucunda piyasaya çıkıyor. 25 Kasım’da albümün şerefine verilecek konserde sanatçıya Cesar Correa, Armando Miranda, Burcu Güneş, Sibel Tüzün, Esin İris, Mustafa Olgan, Balık Ayhan ve Latin All Stars gibi isimler eşlik edecek. Çok renkli bir gece olacağına hiç şüphe yok!

ŞİŞHANE’NİN MÜZİK DURAĞI İKSV SALON

Salon, izleyicileri farklı sanat alanlarıyla aynı mekânda buluşturuyor. İlk solo albümü -Queen of Denmark- 2010’da piyasaya çıkan Amerikalı indie-rock şarkıcısı John Grant, melankolik ve neşeli şarkılarıyla 15–16 Kasım’da seyircileri mest edecek. İstanbul müdavimlerinden Amerikalı caz şarkıcısı Stacey Kent, Fransız şansonlarını cazla harmanladığı repertuarıyla 24–25 Kasım’da Salon seyircisini coşturacak.

21.30: BABYLON’DA PERFORMANS ZAMANI!

Babylon’daki birçok etkinliğin arasından iki konser seçtim sizin için bu ay:

İsmini Jesus Christ ve en sevdiği yazar olan Emile Zola’dan alan ve gerçek ismi Nika Roza Danilova olan Rus asıllı Amerikalı müzisyen Zola Jesus, ilk kez Türkiye’de! Gotik müziği farklı bir şekilde yorumlayan, sıra dışı ses rengi ve görünümü ile meslektaşlarından ayrışan Jesus, 15 Kasım akşamı Asmalımescit’i yıkacak. Queenseverler’e müjde! Queen klasiklerini başarıyla yorumlayan Cingi, 24 Kasım’da Freddie Mercury’nin 20. ölüm yıl dönümüne özel bir performans ile ‘Show must go on’ diyecek.

VE YILLARIN ESKİTEMEDİĞİ PAUL ANKA...

21. yüzyılın en büyük müzik adamları ve güfte yazarlarından biri olan altın plak sahibi Kanadalı Paul Anka’yı, güçlü sesi ve unutulmaz şarkılarıyla 14 Kasım’da Haliç Kongre Merkezi’nde izleyebiliriniz.

CAZKOLİKLER İÇİN NARDİS’TE CHIVAS JAZZ KNIGHTS

Dee Dee Bridgewater Quartet: Geçtiğimiz sene Dee Dee Bridgewater CRR’de unutulmaz bir konser vermişti. Üç Grammy ödüllü şarkıcı ve besteci bu sene de Nardis’te olacak. Son albümü ile 2011’de en iyi caz vokal albümü dalında Grammy alan Bridgewater, piyanoda Edsel Gomez, basta Stefan Lievestro, saksofonda Craig Handy ve davulda Kenny Phelps’le 15–16 Kasım’da caz severleri bekliyor. 

Christian Mcbride Trio: Birçok farklı müzik grubunda basçı, besteci ve aranjör olarak çalışan, ayrıca öğretim görevlisi de olan Grammy Ödüllü Christian McBride, son yirmi yıldır caz dünyası için vazgeçilmez bir yere sahip.  Christian Sands, Ulysses Owens Jr’dan oluşan triosuyla 24–25 Kasım’da Nardis’te vereceği konseri kaçırmayın!

KISA KISA

• 2 Kasım’da ‘She’ ve ‘I Want You’ gibi unutulmaz aşk şarkılarına imza atan, dünyaca ünlü sanatçı, söz yazarı Elvis Costello ve 18 – 19 Kasım’da yirminci yüzyılın caz efsanesi Duke Ellington Orkestrası, TİM Show Center seyircileri için muhteşem bir konser verecekler.

Fatih Erkoç & Kerem Görsev Trio,

18 Kasım’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde.