“Başınız ağrırsa ne yapmalısınız?”

Bir önceki Sağlık Yaşam sayfamızda yayınladığımız Nörolog Dr. Emil Goldenberg’in  “Başınız ağrırsa ne yapmalısınız?” başlıklı yazısının devamına yer veriyoruz

Sağlık
26 Ekim 2011 Çarşamba

Bütün bu yazdıklarımızla baş ağrısı ile nasıl baş edeceğini anlatmaya çalıştım. Görüldüğü gibi her hastalıkta doğru olan yöntem baş ağrıları için daha da doğru gibi görülüyor. Yani hasta doktor diyalogu bu spesifik problemde daha da önemli olmaktadır. Siz, baş ağrısı hastası ağrınızın yukarıda belirtilen karakteristiklerini mümkün olduğu kadar algılayıp anlatarak doktorunuzda onları iyi dinleyip değerlendirip gereken tetkikler varsa yapıp neticede size en doğru tedaviyi önerecektir. Diğer vermek istediğim çok önemli mesajda baş ağrılarınızdan lütfen korkmamanızdır. Bu ağrıların bazı istatistiklere göre ancak % 6’sı hayat kısaltabilecek bir sebebe bağlı olup geri kalanı yani % 94’ü uygun bir tedavi ile günlük hayatınızın konforunu yükseltecektir. 

Şimdi bu yazının başından beri birçok okuyucunun aklına gelen ve herkesin çok sık sorduğu soruları sorup cevaplamaya çalışalım: 

Baş ağrısı ve tansiyon: Genelde yüksek veya düşük tansiyon baş ağrısı yapmaz, ancak çok ani çıkan ve 200 mmHg üzerinde seyreden tansiyon hipertansif ansefalopati denilen çok ağır bir tablo meydana getirir ki şiddetli baş ağrısı ile birlikte çok belirgin başka ağır nörolojik belirtileri de beraberinde getirir.

Baş ağrısı ve boyun kireçlenmesi: Boyun artrozu bir baş ağrısı sebebi değildir. Ancak nadiren boyun omurlarındaki faset eklemlerdeki değişiklikler neticesinde servikojenik baş ağrısı denilen nadir bir ağrı şekli yapabilir ki bu mekanizma halen tartışma konusudur.

Baş ağrısı ve göz: Mercek problemleri kesinlikle bir baş ağrısı yapmaz. Nadiren çocuklarda astigmatizm baş ağrısı daha doğrusu migrene yatkınlığı olanlarda bir tetikleyici olabileceği düşünülür. Daha yukarıda bahsedilen göz içi tansiyonu artması yani glokom ciddi bir baş ağrısı sebebi olarak bilinir.

Baş ağrısı ve stres: Genelde ruhi gerginlik, depresyon gerilim baş ağrısı ile veya migrenle beraber görülebilir. Ancak etken olmayıp tetikleyici rol oynar. Bazı psikiyatrik hastalıklarda özellikle konversiyon reaksiyonlarında delüzyonel baş ağrısı denilen bir baş ağrısı tipi vardır ki tecrübeli bir uzman bunları kolaylıkla organik sebeplerden ayırt edecek ve uygun tedaviye yönlendirecektir.

Son söz olarak baş ağrısı probleminin primer hekiminin mutlaka nörolog olması gerektiğini vurgulayarak bu yazıyı noktalamak isterim. Gerekirse kendisi diğer branşlardan yardım isteyebilecektir.