ESPN antisemit isimleri sitesinden kaldırdı

Amerikan ESPN spor kanalı, antisemit isimler içeren birkaç ligi ‘Fantezi Futbol’ sitesinden çıkardı

Dünya
26 Ekim 2011 Çarşamba

Amerikan spor kanalı ESPN, antisemit isim içeren ligleri ‘Fantezi Futbol’ isimli web sitesinden çıkardı. Simon Wiesenthal Merkezi tarafından yapılan şikâyetlerden sonra ESPN bu liglerin siteden çıkarılmasına karar verdi. Sitede bulunan bazı liglerin isimleri şöyle idi: ‘Ahlaksız Yahudiler’, ‘Korkunç Yahudiler’. Ayrıca bir ligin afişinde şöyle yazıyordu, “Yahudileri nerede görürseniz yakın.”

“Ligler fantezi olabilir fakat Yahudilere duyulan nefret gerçek” diyen Simon Wiesenthal Merkezi Başkan Yardımcısı Haham Abraham Cooper, “Bağnazlıkların yeni bir örneği de İnternet aracılığıyla onları yani ‘düşmanları’ küçük düşürmek ve böyle düşünen taraftar toplamak. Ne yazık ki bu durumda hedef alınan düşman, oğlunun ismini ESPN Fantezi Futbol sitesine yazdıran Yahudi bir baba” dedi.

ESPN bu durumdan dolayı özür diledi fakat kullanıcıların her yaptığını kontrol edemediklerini de dile getirdi. ESPN basın sözcüsü, “Örnekteki gibi hakaret içeren, nefret dolu konuşmalar bir daha sitemizde yer almayacak. Sitemizde uygunsuz takım ve lig isimlerine karşı bir koruma olsa da bir sürü kullanıcı açıkça ve aldatıcı yollarla koruma duvarını aşabiliyor ve bunları engelleyemiyoruz” dedi.

Kullanıcıların NFL oyuncularıyla ‘hayallerindeki’ takımı oluşturdukları ve takımlarının başarısını oyuncuların aktivitelerine göre kaydettikleri ‘Fantezi Futbol’ oyunu antisemit öğeler taşıyan ilk internet oyunu değil. Birkaç sene önce, İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League, ADL) popüler video oyunu serilerinden Japon sürümü Pokemon ticari kartlarını, gamalı haç içerdiği için şikâyet etmişti. Bu kartlar Nintendo tarafından piyasaya sürülmemişse de şirket bu kartları dünya çapında raflardan indirtti. ADL Direktörü Abraham H. Foxman açıklamasında, “Bugünlerde küreselleşme nedeniyle küçülen dünyada bir kültür tarafından uygun ya da kabul edilebilir görülen bir şey başka bir kültür için farklı anlamlar ifade edebilir.  Nintendo firmasının söylediğine göre; bu sembol Budist ve Hindu dininde eski bir sembol olup umudu ifade etmektedir. Bunun yanında Batı’da gamalı haç sembolü her türlü olumsuzluğu ve nefreti çağrıştırmaktadır” dedi.