Japonya'dan Wall Street'e haftaya damgasını vuranlar

Wall Street protestoları Kaddafi’nin ölümüyle arttı.

Süzet DALVA Diğer
26 Ekim 2011 Çarşamba

Haftanın Sayıları

2.000.000.000 $ Pentagon’un analizine göre, Kaddafi’nin öldürülmesinin maliyeti

328 m. Çin’in en zengin köyü Huaşi’de inşa edilen 74 katlı gökdelenin yüksekliği

Suudi Krallığı Varisi hayatını kaybetti

Suudi Krallığı’nın varisi Prens Sultan bin Abdel, 85 yaşında hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya ülkeleri, Prens’in ölümünün ardından petrol açısından zengin olan Suudi Arabistan Krallığı’nın yeni varisinin kim olacağı konusunu merak ediyorlar.

Başkan Guatemala darbesi için özür diledi

Cumhurbaşkanı Alvaro Colom, 57 yıl önce darbe sonucunda sürgüne gönderilen Guatemala eski Cumhurbaşkanı Jacobo Arbenz Guzman için halktan özür diledi. Arbenz’in oğlundan özür dileyen Colom, bu olayın Guatemala tarihinde bir kara leke olduğunu ve o günden sonra devletin demokrasi yönünde olumlu değiştiğini dile getirdi.

Japonya’da radyasyon tehlikesi azaldı

Japonya’da mart ayında meydana gelen büyük depremin ardından oluşan tsunami felaketi sonrası Fukuşima santralinde meydana gelen nükleer felaket nedeniyle artan radyasyon miktarının bir ay öncesine oranla yarı yarıya indiği haberi sevinç yarattı. Fukuşima’yı işleten Tokyo Elektrik Şirketi’nin (Tepco) Başkan Yardımcısı Zengo Aizawa santralin kontrol altına alındığı bilgisini verdi.

Clinton’dan Kabil’e sürpriz ziyaret

Afganistan’da taraflar arası barış görüşmelerini yürüten eski devlet başkanı Burhanettin Rabbani’nin öldürülmesinden sonra ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un Kabil’e yaptığı sürpriz ziyaret Afganistan Başkanı Hamid Karzai tarafından destek olarak değerlendirildi. Clinton, Karzai’nin yanı sıra diğer Afgan yetkililer ile de görüşme yaptı.

Haftanın Sorusu

 Uluslararası kamuoyu soruyor:  “Kaddafi nereye gömülecek?”

İNEN

Liberya’da yapılan seçimlerde Nobel Barış Ödüllü Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf, ilk turda yeterli oyu alamadı.

ÇIKAN

Eta’nın silah bırakmasında etkili olan Gerry Adams

WALL STREET PROTESTOLARI KADDAFİ’NİN ÖLÜMÜYLE ARTTI

Ekonomik kriz, kapitalist sistem, küresel ısınma, işsizlik ve sosyal eşitsizlik gibi sorunları protesto etmek isteyen yüzlerce ‘Wall Street protestocuları’, zombi kıyafetleri ile New York sokaklarında protesto yürüyüşü yaptı. ‘Wall Street Karşıtları’ olarak bilinen grup arasında sendika üyeleri, üniversite öğrencileri, öğretmenler ve işsizler bulunuyor. Bu grup arasında ‘Bankacılar Nazidir’ yazılı pankartlar taşıyan göstericiler de yer aldı. Bir aydan fazla bir süredir New York sokaklarında yürüyen protestocular Kaddafi’nin ölümüyle ABD’nin harcamalarını hatırlatacak sloganlar attılar.

ABD’nin yaptığı açıklamaya göre Saddam’ın ölümünün ardından 173 milyar dolar harcanmıştı. Kaddafi için ise 2 milyar dolar gibi bir harcama yapıldı. Bu harcamalar, ekonomik krizi arttırıcı unsurlar olduğu için protestoları daha da şiddetlendi.

Amerikan folk müziğinin ünlü sesi, 60’lı yılların protest müzik akımının efsane isimlerinden Pete Seeger ve bazı Amerikalı müzisyenler de ‘Wall Street’i işgal et’ eylemine katılarak göstericilere destek verdi. Ünlü besteci David Amram, Blues sanatçısı Guy Davis ve müzisyen Arlo Gutrie’nin eylemcilere destek verdiği yürüyüş sonunda tüm müzisyenler hep birlikte ‘We shall overcome’ adlı şarkıyı söylediler.

Haftanın Politikacı

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez yapılan seçim sonucunda yüzde 55 oy alarak yeniden başkan seçildi.