Anti-Defamation League (ADL): Arap basını antisemitizmi körüklüyor

ADL, BM’deki ‘Filistin Devleti’ görüşmeleri sırasında yayınlanan Arap gazetelerindeki karikatürlerde önyargılı Yahudi karşıtı çizimlerin çok fazla yer aldığını belirtti

Dünya
26 Ekim 2011 Çarşamba

Filistinlilerin BM’ye tam üye olma çabaları Ortadoğu’nun Müslüman ve Arap basınında önemli yer kaplarken, bu gazetelerin editoryal karikatürlerinin de konusunu oluşturdular.

İftira ve İnkârla Mücadele Birliği’ne (Anti-Defamation League, ADL) göre, bu karikatürlerin birçoğunda ‘Filistin Devleti’nin tek taraflı üyelik başvurusunun Güvenlik Konseyi’ne gelmesi durumunda ABD’nin veto edeceği yönündeki açıklaması yer alırken, karikatürlerde antisemit karakterler yer alıyor.

Geçtiğimiz hafta Yahudi bir grup, son birkaç haftada Ortadoğu’nun yaygın günlük basınında yer alan bu karikatürlerden bir seçkiyi yayınladı. 

ADL, bu antisemit tasvirler aracılığı ile Arap dünyasında halen, uluslararası kamuoyunun ve ABD hükümetinin Yahudi ve İsrail kontrolü altında olduğuna yönelik komplo teorilerinin yaygın olarak gösterildiğini belirtiyor. ADL’ye göre karikatürler bu algıyı, ABD Başkanı Barack Obama ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Yahudi karşıtı temalar ve çirkin görüntüler altında göstererek yaratıyor. ADL Direktörü Abraham Foxman, Filistinlilerin BM’de tanınma girişimlerinin ardından antisemitizmin tekrar Müslüman ve Arap gazetelerindeki karikatürlerde ana konu haline geldiğini belirtti. Foxman, bu karikatürlerdeki önyargıların Yahudilerin uzun burunlu ve siyah şapkalı olarak çizilmeleriyle yansıtıldığını, Yahudilerin ABD hükümetini ve dünyayı kontrol altına aldığının ima edildiği karikatürler şeklinde ortaya çıktığını belirterek “Arap gazetelerinde bu tür antisemit karikatürler yıllardır çıkar, fakat özellikle bu hassas dönemde yayınlanmaları barış çabalarının engellenmesine neden oluyor” dedi.

Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suriye ve bölgedeki Filistinli gazetelerde yayınlanan bu karikatürlerin birçoğu tipik antisemit öğeler taşıyor. Bazı karikatüristler, Yahudilerin ve İsrail’in ABD’yi, Başkan Obama’yı ve BM’yi kontrol ettiği teması çerçevesinde ‘Filistin Devleti’nin tanınma çabalarına karşı çıkan Amerika ve İsrail’i canavarlaştırıyor. Örneğin 30 Eylül’de Katar’ın bir günlük gazetesi olan El Vatan’daki karikatür şöyle çizilmiş; Uzun burunlu, siyah şapkalı ve sakallı Ortodoks bir Yahudi, bir arabanın sürücü koltuğunda oturuyor, eli Başkan Barack Obama’nın başı olarak resmedilmiş vites kolunun üzerinde, dönen lastikler ise BM logosu şeklinde. Bu konudaki diğer örneklerden bazıları ise şunlar: Kravatında Davud’ın Yıldızı’nı taşıyan şişman bir kedi olarak gösterilmiş Yahudi’nin cebinden gülen suratlı bir Başkan Obama görüntüsü ve Amerikan bayrağı sarkıyor (Ad-Dustur, Ürdün, 23 Eylül). Netanyahu ve Obama dünyayı sarmalamış yılanlar olarak gösterilmiş ve yanındaki başlıkta “Amerika’nın Ortadoğu politikası” yazıyor (As-Sabil, Ürdün, 25 Eylül). Üzerinde ‘Filistin Devleti’ yazılı gömlek giyen bir Filistinli Arap, veto kelimesinin T harfi üzerinde çarmıha gerilmiş (Tishrin, Suriye, 22 Eylül).