Kaddafi’nin ölümü Suriye ve Yemen’deki protestoları canlandırdı

Kaddafi’nin ölümüyle Libya’da bir dönem kapanırken Arap Baharı’nın sürdüğü Suriye ve Yemen’de protestocular cesaret aldı

Dünya
26 Ekim 2011 Çarşamba

Libya’nın Diktatörü Muammer Kaddafi’nin ölümü üzerine yeniden umutlanan Suriyeli ve Yemenli protestocular sokaklara döküldü.

Suriyeli güvenlik güçleri yine protestoculara ateş açıp 24 kişiyi öldürse de “Beşar senin sıran geliyor” sloganlarını durduramadı. Arap Baharı’nda devrilen diktatörlere gönderme yapan “Ben Ali kaçtı, Mübarek hapiste, Kaddafi öldü, ya Esad?” yazan pankartlar dikkat çekti.

BM’nin tahminlerine göre Suriye’de mart ayından beri süren olaylarda 3 bin kişi hayatını kaybetti. Fakat Suriye ordusunun tüm müdahalelerine rağmen protestocular sindirilemedi. Öte yandan Suriyeli muhalefet Libya örneğinde olduğu gibi bir ulusal cephe oluşturma çabasına girse de henüz tam organize olmayı başaramadı. Birçok uzman Libya’ya müdahale eden NATO ve Batılı ülkelerinin bir Arap ülkesine daha müdahale etme yanlısı olmadıkları konusunda hemfikirler. Yemen’de ise Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh “Kaddafi gitti, sıra sende ey kasap” sloganları ile protesto edildi. Yemen’de ocak ayından beri süren protestolara yapılan müdahalelerle hayatını kaybedenlerin 500 kişi civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu süreçte köktendinci militanlar süren kaostan faydalanarak Güney Yemen’de birçok şehrin ve kasabanın kontrolünü ele geçirdi.