GKD ‘Yoel Kohen Ülçer’ adını ebedileştirdi

Göztepe Kültür Derneği, 2011-2012 sezon açılışını anlamlı bir törenle gerçekleştirdi. Kasım 2003’te sinagoglarımıza yönelik terör saldırısında yitirdiğimiz Yoel Kohen Ülçer’in adı dostları, cemaat ileri gelenleri ve Ülçer Ailesi’nin katılımıyla yenilenmiş spor salonuna verildi.

Toplum
26 Ekim 2011 Çarşamba

22 Ekim akşamı Göztepe Kültür Derneği’nde çok özel bir gece yaşandı. Hahambaşı Rav İzak Haleva ve eşi, Cemaat Başkanı Sami Herman ve eşi, Bet Din üyesi Rav Yuda Adoni, Rozi- Viktor Ülçer, kurum, cemaat, dernek eski / yeni başkanları ve üyelerin hazır bulundukları davette konuklar, dernek Başkanı İzak Petilon ve eşi tarafından Trio La Vie’nin canlı müziği eşliğinde karşılandılar. Kokteyl süresince Emili Şayir’in duvarları süsleyen yağlı boya resimlerini de izleme fırsatı bulan davetliler, açılış töreni için baştan sona yenilenen spor salonuna geçtiler. Hahambaşımız Rav İzak Haleva ve Rozi Ülçer’in kurdeleyi kesmeleri ile gerçekleşen törende GKD’li ponpon kızlar renkli danslarıyla seyircileri coştururken GKD’li küçükler de bir basketbol şov sergileyerek NBA’ye taş çıkarttılar.

Daha sonra büyük salonda yerlerini alan konuklara barkovizyonda binası, çalışanları, faaliyetleri ve Şalom’da çıkan haberleriyle mini bir Göztepe Kültür Derneği belgeseli sunuldu. Ardından, program akışını sunan Gabi Behiri ve Vanessa Kaston, Başkan İzak Petilon’u konuşmasını yapmak üzere sahneye davet ettiler. Güzel bir olaya imza atmış olmanın sevinç ve gururuyla başkan, çocuk ve gençleri çok önemsediklerini ve buranın gerçek anlamda bir gençlik derneği olduğunu vurgulayarak, bu misyonlarını salona Yoel Kohen Ülçer adını vererek pekiştirdiklerini ifade etti. Petilon sözlerine:  “Bu gece öncelikle sevgili Yoel Kohen Ülçer’in adını sonsuza kadar yaşatabilecek atılımlar zincirine bir halka daha ekledik. GKD’nin bir gençlik derneği olması sevgili Yoel’imizin adının bir spor salonuna verilmesi aslında anısının kalplerimize bir kez daha kazınmasının bir yoluydu.” diyerek devam etti. İzak Petilon, binanın modernleşme sürecinde katkısı olan herkese teşekkür ederken özellikle derneğin her taşında emeği ve desteği olan Albert Levi’den minnet ve sevgiyle söz etti.

Daha sonra sözü Cemaat Başkanı Herman alarak, Göztepe Kültür Derneği’nin her yaştan üyesi, etkinlikleri ve amaçlarıyla bu yakada ikamet edenlerin hayatına renk katan ve yaşayan bir mekân olduğunu belirtti. Genç yaşta kaybettiğimiz Yoel Kohen Ülçer’in sahip olduğu idealleriyle her zaman kalplerde yaşayacağını belirten Herman, Yoel Kohen Ülçer Fonu’nun başarılı etkinliklerinden de söz ederek konuşmasına  “Yoel’in ışığı ruhlarımızı aydınlatıyor; adını her zaman yaşatacağız” diyerek son verdi.

Törenin en duygusal sözleri Yoel’in annesi Rozi Ülçer’e aitti: “Acılar suskundur... Yaşattığı duyguları aktarmak zordur. Hele paylaşılmak istenen çok sevilen, çok değerli bir varlığın kaybının ardından yaşananlar ise...

15 Kasım 2003; saat 10.00... Artık Yoeliko’ma bir daha sarılamayacağımı, onu ebediyete uğurlayacağımızı anladığım o an, kim olduğunu henüz bilmediğim o çarpık zihniyete öfkeyle haykırdım. Oğlumu aldınız ama ben yüzlerce Yoel yetiştireceğim.

Kötülüğe verilecek en iyi cevap, bizi yok edemeyecekleri bir güçte olduğumuzu göstermek olmalıydı. Acımı sevgiye dönüştürmek, Yoel’in misyonunun ne olduğunu düşünmekle kolaylaştı. Yoel Üçler Fonu aracılığıyla, 18–26 yaş arasındaki gençlere yönelik Yahudilik kültürü ve bilincini aşılayacak projelerle yola çıktık.

Yoel’in ideallerini yaşatmanın sadece ailemizle sınırlı kalmadığını görmek en büyük avuntumuz oldu.

Yine bir kültür merkezi olan Yıldırımspor’a adına yapılan anıt ile15 yaşındaki gençler Yoel’in kim olduğunu öğrenerek yetişiyor. Barmitsva kulübüne Yoel adının verilmesiyle 13 yaş grubuna ulaştık. Bugün ise GKD’deki spor salonu sayesinde hem gençlere hem de çok daha küçüklere, belki de o gün daha doğmamış olanlara ulaşma ve Yoeliko’yu tanıtma şansına sahibiz.

Yoel’in zamana yenik düşmediğini görmek ve onun bilinciyle yetişen daha çok genç, daha çok çocuk... Bu en büyük hayalimdi. Bu hayalimi mümkün kılan herkese özellikle iki İzak’a sonsuz teşekkürler...” dedikten sonra Cemaat Başkan Vekili İshak İbrahimzadeh ve GKD Başkanı İzak Petilon’a Yoel Kohen Ülçer’in adını yaşatmak üzere verdiklere desteğe teşekkür etti. 

Ülçer konuşmasını gençlere hitaben sürdürdü: “Az evvel salonu gördük, çok güzel olmuş. İnşallah salonu neşeyle çınlatın, mutluluğunuz hiç eksik olmasın! Ancak sizden bir ricam var; oğlum Hasan Ali Yücel İlkokulu’nda okumuştu ama Hasan Ali Yücel’in kim olduğunu hiçbir zaman bilmedi. Dileğim Yoel Ülçer Spor Salonu’nun sizin için bir isim olmasının ötesine geçebilmesi ve onu sadece 2003’te hayatını kaybeden bir genç olarak değil, idealleri olan ve bunun için mücadele eden bir genç olarak içselleştirmenizdir.

Bugün Tora’nın ilk kitabı Bereşit’i okumaya başladığımız gün, bir başlangıç günü... GKD’nin yenilenen spor salonuyla sezon açılışının bugün olmasını anlamlı buluyorum. Yeni spor salonunun tüm gençlere hayırlı, uğurlu olmasını, yeni yeteneklerin, yeni umutların keşfine, yepyeni güzelliklerine alan açmasını dilerim.”

Hahambaşımız İzak Haleva’nın günün anlam ve önemiyle ilgili kısa konuşmasının ardından sahneye çıkan ve profesyonelleri aratmayan Göztepe Kültür Derneği Gençlik Orkestrası ve Yachad Müzik Grubu, ‘Hallelujah’tan ‘Big İn Japan’a, ‘Agapo’dan ‘Eli Eli’ye uzanan birbirinden güzel şarkılarla geceye son noktayı koydular.