Grapel de serbest kalabilecek mi?

Mısır tarafından casus olduğu iddia edilen Amerikan-İsrail vatandaşı İlan Grapel’in, İsrail’de hapiste bulunan 81 Mısırlı tutuklu ile  takas edilebileceği belirtiliyor

Dünya
19 Ekim 2011 Çarşamba

Mısır güvenlik kaynaklarına göre, Mısır’ın İsrail için casusluk yaptığını iddia ettiği 27 yaşındaki hukuk öğrencisi İlan Grapel önümüzdeki günlerde serbest kalabilir. Grapel, İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan 81 Mısırlı mahkum karşılığında serbest bırakılabilir.

İsrail’in Mısır Büyükelçisi Yitzhak Levanon pazartesi günü ordu radyosuna “Gilad Şalit’i esaretinden kurtardığımız zaman diğerlerinin de serbest bırakılacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

Amerikan ve İsrail vatandaşı olan New York’lu Grapel, Baltimore’daki John Hopkins Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra İsrail’e taşındı. Kısa bir süre sonra İsrail ordusuna katılan Grapel, 2006’daki 2. Lübnan Savaşı’nda paraşütçü asker olarak görev aldı ve Güney Lübnan’da yaralandı. Grapel Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nde hukuk öğrencisi olarak kayıtlı bulunuyor. 

Mısırlı yetkililer İlan Grapel’in ocak sonunda başlayan ve Hüsnü Mübarek’i deviren ayaklanmalardan kısa bir süre sonra ülkeye giriş yaptığını ve Tel Aviv’deki Mısır elçiliğine Amerikan pasaportu ile yaptığı vize başvurusu sırasında kendini Müslüman olarak tanıttığını belirtiyor. Haziran’da tutuklanan Grapel, bir süre sonra casusluk yapmak, halkı kışkırtmak ve içişleri bakanlığı ile polis merkezini kundaklamakla suçlandı. 

İsrailli yetkililer ve ailesi, Grapel’in Mısır’a ülkenin demokratik devrimine şahit olmak ve Afrikalı mültecilere yardım eden bir sivil toplum örgütüne destek vermek için gittiğini söyleyip casus olduğuna şiddetle karşı çıkıyor.