İsrailliler Şalit anlaşmasını destekliyor

Yedioth Ahronoth tarafından yapılan kamuoyu anketi, İsraillilerin büyük bir çoğunluğunun Gilad Şalit karşılığında 1027 teröristin serbest kalmasını desteklediğini ortaya koydu

Dünya
19 Ekim 2011 Çarşamba

Yedioth Ahronoth Araştırması Gazze’de esir tutulan Gilad Şalit’in İsrail hapishanesindeki Filistinli tutuklularla takasının ağır bir bedel olmasına rağmen İsraillilerin mutlu ve heyecanlı olduğunu gösteriyor. Anket, İsrail’in yetişkin nüfusunu temsili bir örnek teşkil eden 500 kişi arasında, Mina Tzemach başkanlığında Dahaf Enstitüsü tarafından 16 Ekim’de yapıldı.

“Şalit’in serbest bırakılması karşılığında 1027 terörist ile takas edilmesini destekliyor musunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 79’u ‘evet’ derken, erkek katılımcıların yüzde 74’üne karşılık, kadın katılımcıların yüzde 86’sı anlaşmayı desteklediklerini gösterdiler.

Katılımcıların yüzde 49’u İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bu olayı kamuoyu baskısına göre yönettiğini düşünüyor ancak yüzde 43’ü başbakanın lider gibi hareket ettiğini söylüyor. Katılımcıların yüzde 55’i İsrail Hükümeti’nin bazı ilkelerinden taviz verdiğini, yüzde 20’si ise İsrail’den çok Hamas’ın ilkelerinden vazgeçtiğini söyledi. Yüzde 20’si ise her iki tarafın da benzer ölçüde ilkelerinden vazgeçtiğini söyledi. Tutukluların serbest bırakılması konusunda katılımcıların yüzde 50’si korktuklarını itiraf ederken, yüzde 48’i İsrail güvenlik güçlerine güvendiklerini söyledi. Son olarak Şalit anlaşması uygulamasına yönelik katılımcıların duygularını tanımlamalarını istediler. Yanıtlayanların yüzde 44’ü mutlu olduğunu, yüzde 17’si heyecanlı olduğunu, yüzde 15’i gururlu hissettiğini, yüzde 14’ü kaygılı olduğunu, yüzde 5’i aşağılanmış hissettiğini ve yüzde 3’ü ise kızgın olduğunu söyledi.