Gilad Şalit karşılığında serbest bırakılanlar kim?

Gilad Şalit’in karşılığında serbest bırakılacak Filistinli mahkûmların isimleri açıklandı. Listede çeşitli terörist eylemlere karışmış isimler dikkat çekti

 

Dünya
19 Ekim 2011 Çarşamba

Gilad Şalit’e karşılık serbest bırakılacak Filistinlilerin listesi yayınlandı. İsimlerin, mahkumların serbest bırakılmasına karşı gelecek olası itirazların İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından değerlendirilmesi amacı ile yapıldığı belirtildi. Fakat İsrail Yüksek Mahkemesi bazı mahkumların ölümüne neden olduğu kişilerin akrabaları tarafından yapılan itirazları reddetti. Serbest bırakılacak mahkumların dosyaları İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’e ulaştırarak resmi af işlemleri tamamlandı.

Verilen listede İsraillilere karşı saldırılarda bulunmuş veya planlamış çok sayıda teröristin bulunduğu bildirilirken bunlardan 280’inin halihazırda müebbet hapis cezasına çarptırıldığı görülüyor. Hatta 100 kişinin eylemleri birden çok insanın hayatına mal olduğu için birkaç kez müebbet cezası aldığı dikkat çekiyor. Örneğin serbest kalacaklar arasında bulunan Nasır Yataima, 2002 Pesahı’nda bir otelin bombalanıp 29 kişinin ölümüne neden olmaktan dolayı 29 defa müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yusuf Dib Hamit Ebu-Aadi ise 2005’te bir kontrol noktasındaki İsrail askerini öldürmekten hüküm giydi. Nahit Abdülrauf El-Fahuri ise Hebron’da intihar bombacısı yetiştirmekten 22 yıl hapse mahkum oldu. Yine serbest kalacaklar arasında bulunan Ayad Musa Salim Abayat ise hem İsrail askerleri Teğmen David-Hen Kohen, Çavuş Şlomo Adşina’yı öldüren grupta hem de Dvora Friedman’ı öldüren grupta bulunmaktan suçlu bulundu.

Dikkat çeken diğer isimlerden bazıları ise şöyle; Kemal Abdülrahman Arif Avd, Netanya’da patlamadan önce İsrailli güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirilen bir bomba yerleştirmek ve İsraillilere karşı silahlı saldırı teşebbüsünde bulunmaktan tutuklandı.

Eşref Halit Hüseyin Hanani 2006’da Kudüs’te bir patlayıcı kemer taşırken yakalandı. Lui Muhammed Ahmet Avda başarısız sonuçlanan bir intihar saldırısını organize etmekten 28 yıla çarptırıldı. İbrahim Muhammed Yunus Dar Musa, Zrifin Askeri Kampı ile Kudüs’te bir kafeye yapılan intihar saldırılarını planlayan grupta yer aldı ve intihar bombacılarını mesajlarını medyaya dağıtma görevini üstlendi. Emced Ahmet Muhammet Ebu Arkub, Karmei Tzur’da iki sivil ve bir askerin ölümüne yol açan saldırganı yetiştirdi. Samir Faysal Savafita, bir Hamas görevlisi olarak başarısızlıkla sonuçlanan iki intihar bombacısına şoförlük yaptı. Remzi İbrahim Muhammed el-Ak, iki kişinin ölümüne yol açan bir bombalı saldırı timini oluşturmaktan, ayrıca başka bombalar yerleştirmekten ve İsrailli yerleşim birimlerine ateş açmaktan suçlu bulundu. Kabil Sami Mustafa Şaabl, Ariel şehrinde üç kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısına yardımcı olmaktan 25 yıl ceza aldı.