Mitt Romney: İsrail’e yardımı arttıracağım

ABD’de Cumhuriyetçilerin güçlü başkan adaylarından Mitt Romney, dış politika ile ilgili yaptığı ilk konuşmasında İsrail’e destek vereceğini açıkladı.

Dünya
12 Ekim 2011 Çarşamba

ABD’de başkanlık seçimleri yaklaşırken seçim kampanyaları da giderek hız     

kazanıyor. Cumhuriyetçi Parti’nin Başkanlık aday adaylarından Mitt Romney Amerikalı Yahudi seçmenlerin gönlünü alacak bir açıklama yaptı. Romney, seçildiği takdirde İsrail’e yapılan savunma yardımını arttıracağını, ABD’nin İran’ın İsrail’e saldırması karşısında caydırıcı olacağını vaat etti.

Massachusetts eski Valisi olan Romney, Ayetullahların kontrolünde olan bir İran’ın nükleer silah sahibi olmasını da ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirdi. Romney, nükleer silah sahibi bir İran’ın İsrail’in varlığına tehdit olacağı gibi, diğer komşularını da tehdit edeceğini, Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol trafiğini tekeline alacağını, hatta tüm dünyaya şantaj yapabileceğini söyledi.

Romney ayrıca Obama yönetiminin İsrail politikasını da eleştirdi. Şu andaki Obama yönetiminin kararsız ve hatta İsrail’in yok etmek isteyenlere destek verecek bir tavır sergilediğini söyledi.

Romney’in dış politikayla ilgili yaptığı bu ilk önemli konuşmada İsrail’e önem vermesi dikkat çekti. Dikkat çeken bir diğer konu da Romney’in konuşmasından bir gün önce yayınladığı dışişleri ile ilgili danışmanlarının listesinde çok sayıda İsrail yanlısı ismin yer alması oldu.