Ukraynalı Nazi, ABD’den sınır dışı ediliyor

Nazi kontrolü altındaki Ukrayna polisine hizmet eden Truvalı eski Nazi’nin sınır dışı edilmesini öngören karar göçmen bakanlığı tarafından da desteklendi

Dünya
12 Ekim 2011 Çarşamba

Nazi kontrolü altındaki Ukrayna’da polise hizmet ederken Yahudi sivilleri öldüren 90 yaşındaki Truvalı John Ivan Kalymon’ın ABD’den sınır dışı edilmesi kesinleşti.  Avukat Lanny A. Breuer ve ABD Göçmen ve Gümrük Uygulama Müdürü John Morton’un ortak açıklamasına göre; John Ivan Kalymon’ın Detroitli bir hâkimin uzaklaştırma kararına itirazı reddedildi.

Bu senenin başında federal güçler Kalymon’un gönüllü olarak Nazi işgali altındaki L’viv, Ukrayna’da hizmet verdiğini ve 1941’den 1944’e kadar Yahudilerin toplanmasına ve vurulmasına katkıda bulunduğunu açıkladılar. “John Kalymon ve Ukrayna polisi II. Dünya Savaşı boyunca Nazi Almanyası’nın Yahudileri imha etmeye katılan suç ortaklarıdır” diyen Breur, “Onlar yüzünden binlerce Yahudi erkek, kadın ve çocuk L’viv’de öldürüldü veya Belzec’teki Nazi ölüm kamplarına gönderildi” diye ekledi. Kalymon 1949’da Almanya’dan ABD’ye göç etti ve 1955’te Amerikan vatandaşı oldu. Kalymon’un Almanya, Ukrayna, Polonya veya kendisini kabul edecek herhangi bir ülkeye sınır dışı edilmesine karar verildi.

Şikâyetçiler 2004’te Bölge Mahkemesi’nde Kalymon’un Amerikan vatandaşlığının sona erdirilmesi için uğraştı. Hâkimlerden biri Kalymon’un ABD göçmen vizesi için başvururken Ukrayna güçlerindeki hizmetini sakladığını ortaya çıkardı. Şikâyetçilerin dediğine göre, mahkemeye sunulan kanıt 14.08.1942 tarihli Kalymon’ın el yazısıyla yazılan bir rapor. Bu raporda üstlerine Yahudi operasyonunda bir Yahudi’yi öldürdüğünü ve birini yaraladığını bildiriyor. Kanıtlar arasında ayrıca Kalymon’ın komutanından gelen bir rapor da var. Bu raporda Kalymon’ın Yahudilerin toplanmaları sırasında onları silahla vurduğu ve böylece öldürdüğü ve yaraladığı yer alıyor.