İran'dan Türkiye'ye sert eleştiri

‘Ya taktik değiştir ya da zorlukları karşıla’

 Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı Safavi, Başbakan Erdoğan’ın Suriye ve İran’a karşı tavrının ‘Amerika’nın amaçları çizgisinde’ göründüğünü söyledi

Dünya
12 Ekim 2011 Çarşamba

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Askeri Danışmanı Orgeneral Yahya Rahim Safavi, yarı resmi Mehr haber ajansına yaptığı söyleşide Başbakan Erdoğan’ın Arap ülkelerine yaptığı ‘Türkiye tarzında demokrasi’ anlayışına davetini “beklenmedik, hayal edilemeyecek” olarak nitelendirdi. Safavi “Türkiye politikacılarının Suriye ve İran’a karşı tavırları yanlış. Türkiye’nin Amerika’nın menfaatlerine uygun hareket ettiklerinin kanaatindeyim”  şeklinde konuştu.

Yahya Rahim Safavi “Bence Türkler yanlış yoldalar. Bu yolda onları Amerikalılar yönlendirmiş olabilir” yorumunu yaptı. Safavi şöyle devam etti:

“Türkler şimdiye kadar az stratejik hata yaptı. Bir tanesi Erdoğan’ın Mısır’a seyahati ve seküler modeli methetmesi. Bu hiç beklenmedik ve düşünülemeyecek bir yöntem, Mısır halkı Müslüman’dır’’ dedi.

Rahim Safavi, Ankara’nın tavır değiştirmediği takdirde, iki ülke arasındaki ticaret ilişkisinin de tehlikeye düşeceğine inandığını dile getirdi. Kuzey Afrika ziyareti sırasında halk tarafından tezahüratla karşılanan Başbakan Erdoğan’ı, Suriye Devlet Başkanı Esad’a karşı ayaklananların tarafını tuttuğu ve NATO füze kalkanın Türkiye’ye yerleştirilmesini kabul ettiği için Tahran tarafından Amerika’nın menfaatlerine hizmet etmekle suçlanıyor.

Ortadoğu’nun Arap olmayan en önemli iki ülkesi olan Türkiye ve İran, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasından itibaren en büyük sarsıntıyı yaşayan Arap ülkelerinde etkili ülke olma çabasında. Bu rekabet önceleri iki ülkeyi birbirine yakınlaştırırken şu anda ise gerginlik yaratıyor.