SPOR TOTO SÜPER LİG, hiç bitmesin

Türkiye’de profesyonel ligin başlamasından bu yana verdiğimiz en uzun sezon arasından sonra, artık hayatımızda haftanın altı günü futbol var… Bu kadar da aç kalmamıştık futbola…

Sami MORHAYİM Spor
5 Ekim 2011 Çarşamba

1958’den beri, yani Türkiye Profesyonel 1.Ligi’nin oynanmaya başlamasından beri, herhalde en uzun sezon sonu arası bu sene yaşandı. Geçtiğimiz sezon, fırtına gibi geçen son beş hafta derken, birden Türkiye eşi benzeri görülmemiş bir kaosa sürüklenmişti. Komplolar, iddialar ortada cirit atarken tüm sporseverler ligin ilk haftasını adeta mumla aramaya başlamıştı. Hazırlık maçları, Avrupa Kupa maçları derken, bir darbe de UEFA’dan gelmiş, Türkiye’de kutuplaşmalar artmıştı. Ardından, Kazakistan ve Avusturya maçları gelmiş, “İşte bu! Sonunda futbol konuşuyoruz,” diye sevinmiştik… Sevinmiştik ama bu kadar da futbol konuşacağımızı hiç tahmin edememiştik. Ligin geç başlaması, playoff sistemi derken daralan vakit doğal olarak fikstüre de yansıdı tabi. Haftanın programına baktığımızda genelde şu tabloyla karşı karşıya kalıyoruz; Cuma-cumartesi-pazar-pazartesi lig maçları; salı mola; çarşamba-perşembe Avrupa Kupaları maçları… Haftanın altı günü futbol! Bu kadar da aç kalmamıştık futbola… Ama neyse, bir de ligin ilk beş haftasında göze çarpanlara bakalım (Bu yazı yayınlandığında, Spor Toto Süper Ligi’nin 6. haftası, hatta ve hatta 7. haftası bile oynanıyor olabilir; fikstür o kadar yoğun anlayacağınız)

MAĞLUBİYETİ BULUNMAYAN TEK TAKIM FENERBAHÇE

Genellikle büyük takımlarımızın namağlup şampiyonluk parolasıyla lige başladığını düşünürsek, henüz ilk beş haftada mağlubiyeti olmayan tek takımın Fenerbahçe olması; hele hele Fenerbahçe’nin pek de iyi bir yaz dönemi geçirmediğini düşünürsek biraz ironik olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, o kadar istekli ve hırslı oynuyorlar ki, tek şut dahi çekemediği maçı bile kazanacak potansiyele sahipler.

İLK 5 HAFTADA GALATASARAY, 3 PENALTI KULLANDI

Ligimizde verilen, verilmeyen her penaltı tartışma konusu olurken; Galatasaray’ın bu kısa sürede bu kadar çok penaltı kullanmış olması dikkat çekici bir diğer nokta.

TRABZONSPOR, ŞAMPİYONLAR LİGİ’NDE GRUBUNDA 4 PUANLA 1. SIRADA

Tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalan Trabzonspor, henüz ilk haftada İnter’i yenerek çok hızlı bir çıkış yaptı. Çok etkili bir futbol oynamasa da, iyi savunma yaparak ve kontraya çıkarak rakibini yoran Karadeniz Fırtınası, ikinci haftada ise evinde Lillie ile berabere kalarak avantajını sürdürmeyi bildi. Daha henüz grupların başı olsa da, topladığı puanlarla en azından Avrupa Ligi’ne gitme yolunda büyük bir adım atmayı başardı. Hem, bir galibiyet daha alırsa da gruplardan çıkmayı bile başarabilir. Bunu, sadece Galatasaray ve Fenerbahçe birer kez başarabilirken, Trabzon için spikerlerimizin sıkça kullandığı cümle gibi; “Neden olmasın!”

BEŞİKTAŞ, SAHA DIŞINDAKİ KARIŞIKLIKLARLA BOĞUŞUYOR

Bir Avrupalıya Türk kulüplerinden birinin oyuncularını sayar mısın dediğimizde, rahatlıkla Guti, Simao, H.Almeida, Matias Fernandes, Quaresma gibi isimleri sayacağında hepimiz hemfikiriz. Ancak futbol isimlerle değil, bileklerle oynandığından dolayı, Beşiktaş kendilerinden bekleneni pek gerçekleştiremiyor. Guti ve Quaresma gibi yıldızlarının çalkantılı hayatları takımı çok olumsuz etkiliyor, bu da henüz ilk haftalardan puan kayıplarına sebep oldu. Hele ki Guti ve Quaresma’nın kaptanlık pazubandını taktığını düşünürsek, Carvalhal’ın acilen önlem alması gerekiyor.

GALATASARAY, 3. DEPLASMAN MAÇINDA İLK GALİBİYETİNE ULAŞMAYI BAŞARDI

Sezon sonunda flaş transferlerle yeniden iddiali bir kadro kuran Galatasaray, ilk hafta pek de deplasman sayılmayan İBB maçında ezici bir mağlubiyet alarak taraftarlarını üzmüştü. Ardından, dışarıda Karabük karşısında puan kaybı yaşanınca, eleştiri okları Terim’in üzerine yöneltilmişti. Geçtiğimiz hafta ise Ankara deplasmanından alnının akıyla dönmeyi başardı. 3-0’lık galibiyetle bu sezonki ilk deplasman galibiyetini almayı başardı; ancak Ankaragücü’nün bir puanı olduğunu düşünürsek bu maçın bir kriter olmadığı açık.

Trabzonspor lige kötü başladı:

5 HAFTADA 2 BERABERLİK,

1 MAĞLUBİYET ALDI

Geçtiğimiz sezon, adları gibi ‘Karadeniz Fırtınası’ estiren Trabzonspor, sezona biraz etkisiz başladı. Değişen kadro yapısı, beklenmeyen Şampiyonlar Ligi bileti derken transferin son gününde alınan oyuncular kadroyu genişletse de hafiften bozdu. Bu da lige adapte olmalarını biraz engelledi, ancak son haftalarda tekrardan çıkışa geçmeye başladı. Özellikle Burak Yılmaz, Karadeniz ekibinin can damarı olmayı başardı. Henüz beşinci haftada yedi golü bulunan Burak’ın, takımının tüm gollerine imza atmış olması da bunu açıkça gösteriyor olsa gerek.

MERSİN İDMAN YURDU, İLK 5 HAFTADA 10 PUAN TOPLAYARAK 5. SIRADA YER ALMAYI BAŞARDI

Geçtiğimiz sezon lige yükselen ve yükseldiği gibi de şike iddialarıyla boğuşmak zorunda kalan Mersin İdman Yurdu, henüz büyük kulüplere karşı galibiyet almasa da emin adımlarla yoluna devam ediyor. Her hafta oynadıkları futbolu bir kademe daha yukarı taşıyan İdman Yurdu böyle giderse, bu sezon yeni play-off sisteminde Avrupa Ligi için eleme bile oynayabilir.

GAZİANTEPSPOR’UN VE ANKARAGÜCÜ’NÜN HENÜZ GALİBİYETİ YOK

Beşinci hafta maçları oynanmasına rağmen hâlâ galibiyeti bulunmayan iki takım var. Ankaragücü’nün bu grafiği sporseverleri pek şaşırtmazken, geçen sezonki esintisinden tek bir parça kalmayan Antep’in bu durumu içler acısı. Sezon başında Avrupa maçlarıyla boy gösteren Antep, Tolunay Kafkas faciasıyla oldukça yara almış gibi gözüküyor. İlk puanını da henüz bu haftada Beşiktaş’a karşı alması da durumun ciddiyetini gösteriyor. Umarız, geçen sene büyük kulüplere kök söktüren Antep, bu sezon yeniden bize güzel futbolunu izletir.

LİGİN İLK 7 SIRASINDA, GALATASARAY VE BURSASPOR DIŞINDAKİ 5 TAKIM ŞİKE İDDİALARIYLA KARŞI KARŞIYA

Türkiye’de bir dönüm noktası olan ve yaz aylarında spor gündemini oldukça meşgul eden şike soruşturmalarında yer alan takımların hepsinin ligin en üst sıralarına yerleşmiş olması ise ayrı bir nokta. Buna ya tesadüf diyebiliriz ya da takımların bu soruşturmalara başkaldırısı. Önümüzdeki günlerde bu durum netleşecektir.

SEYİRCİSİZ OYNANMASI GEREKEN MAÇ, İLK KEZ SEYİRCİSİZ OYNANMADI

TFF’nin yaptığı yeniliklere bir yenisi daha eklendi ve bundan böyle ligimizde seyircisiz maçlara kadınlar ve çocuklar ücretsiz girebilecek. Bu da artık seyircisiz maçların sonunun geldiğinin simgesi aslında. Ayrıca, diğer maçlarda da kadınlar ve 16 yaşından küçük çocukların maça ücretsiz girebileceğini düşünürsek, bizi ilginç bir sezon bekliyor.

İBB, İLK HAFTA GALATASARAY’I, ARDINDAN TRABZONSPOR’U MAĞLUP ETMEYİ BAŞARDI

Ülkemizde pek eşi benzeri olmayan bir takım aslında İBB. Hal böyle oluna teknik direktörleri de böyle oluyor. Abdullah Avcı altı sezondur bu takımın başında ve her geçen sezonda bir basamak daha yükselerek üst sıralara oynamaya başladı. Bunları konuşmak için henüz erken, ancak ligin başlangıcında büyük kulüplere karşı aldığı galibiyetlerle ön plana çıkmayı başardılar. Yeni transferi Webo, yeni Emenike olacak gibi gözüküyor.

Diğer genel istatistiklere bakacak olursak ise şöyle bir tabloyla karşı karşıya kalıyoruz;

Oynanan maç sayısı / Atılan Gol Sayısı:

45 / 115 (Ortalama 2,56)

Ev Sahibi Takımı Galibiyeti / Deplasman Takımı Galibiyeti:

18 / 16

Gol Olan Maç Sayısı / Golsüz Maç Sayısı:

42 / 3

Gol krallığı:

Burak Yılmaz (7), Mert Nobre (5), Webo (5)