Irkçı müzisyenlere ceza

Londra Filarmoni Orkestrası’ndan dört müzisyeninin sözleşmeleri, İsrail Filarmoni Orkestrası’nın Londra’daki konserini protesto etmek için hazırlanan dilekçeyi imzalamaları üzerine askıya alındı

Dünya
5 Ekim 2011 Çarşamba

Londra Filarmoni Orkestrası üyelerinden Çellist Sue Sutherley ile Kemancı Tom Eisner, Nancy Elan ve Sarah Streatfeild’in sözleşmeleri, bu orkestranın üyeleri olarak İsrail Filarmoni Orkestrası’nın konserini engellemeye çalışan ve propaganda aleti olarak kullanan bir mektuba imza attıkları gerekçesiyle Haziran 2012’e kadar askıya alındı. Londra Filarmoni Orkestrası adına yapılan açıklamada, “Politika ve müzik iç içe girmemeli, karıştırılmamalı. Müziğin dünyaya barış ve uyum getirdiğine inanıyoruz. Savaş, terör ve anlaşmazlık değil. Orkestranın hiçbir zaman kişilerin söz hürriyetlerini kısıtlama hakkı olamaz fakat böyle açıklamalar Londra Filarmoni Orkestrası’nın dışında kalmalıdır. Orkestranın hiçbir dini ve politik görüşü olmadığı gibi bu tür ırkçı eylemler hiçbir zaman hoşgörü ile karşılanmaz” dendi.

Independent Gazetesi’nde konserden iki gün önce yayınlanan protesto mektubunda ise, “İnsan haklarına karşı gelen ve uluslararası hukuku çiğneyen İsrail için sanat gizli bir kültürel maskedir ve İsrail Filarmoni Orkestrası İsrail’in bu konudaki en önemli araçlarından biridir. İsrail’in Filistinlilere karşı politikaları tıpkı Güney Afrika’nın zenci politikası gibi ırkçı ayrımcılık (apartheid) içerir” denilerek konserin iptali isteniyordu.

BBC radyo kanalında canlı yayınlanan İsrail Filarmoni Orkestrası’nın konseri 1 Eylül tarihinde Royal Albert Konser Salonu’nda gerçekleşti. Bütün biletlerin satıldığı konser, Filistin eylemcilerin baskınına uğradı. Eylemcilerin salondan çıkarılmasıyla Orkestra performansına devam etti. Bazı İngiliz gazetelerine göre Filistinli eylemciler üç kere daha gürültü yaparak salona girdi ve BBC, tarihinde ilk defa bir konserin yayınını yarıda bırakmak zorunda kaldı. İsrailli ünlü kemancı Gil Shaham’ı dinlemeye gelen seyircilerin şikâyetleriyle dışarıya çıkarılan eylemciler, sokakta devam ettikleri protestolarında BBC’nin canlı yayını durdurmasını istediler.