Ortadoğu barışı New York Metrosu’ndan geçiyor

Birleşmiş Milletler’de Filistin Özerk  Yönetimi’nin  devlet ilânı  başvurusunun değerlendirildiği bugünlerde İsrail’e destek veren ve eleştiriler içeren reklamlar New York metrosuna taşındı

Melih NAMER Dünya
5 Ekim 2011 Çarşamba

ABD’nin İsrail’e olan askeri desteğinin sonlandırılması çağrısında bulunan 25 poster bu hafta metrodaki yerini aldı. Bu posterler üzerine İsrail’i destekleyen Stand With Us grubu da barışın birlikte olacağını vurgulayan posterler hazırlatarak karşı kampanya başlattı.

İsrail’e yardıma karşı olan posterlerde Filistinli bir adam ve küçük bir kızı ile İsrailli bir adam ve küçük bir çocuk yer alıyor. Posterde alt yazısı “Yanımızda ol, biz adalet ve barışın yanındayız” vurgulanıyor. 

Posterleri hazırlatan “İsrail ve Filistin için Adil Barış” komitesi Şikago’da 2010 senesinde kuruldu. Organizasyonun basın duyurusunda New York’tan geniş bir yelpazeden toplanan yardımlarla “Yanımızda Ol” kampanyasının hazırlandığı belirtiliyor. Kampanya Chicago, San Francisco ve Washington dahil altı büyük şehirde yürütülüyor. Kampanyanın amacı “ABD politikalarının İsrailliler ve Filistinliler için eşitlik, barış ve güvenlik sağlayacak şekilde yönlendirilmesi; Amerikan halkının askeri yardımların sonuçları hakkında bildirilmesi” olduğu belirtiliyor. New York’ta posterlere finansal destek veren WESPAC (Westchester bazlı sosyal adalet fonu), New York “Barış için Yahudi Sesi (Jewish Voice for Peace) organizasyonu ile beraber çalışarak silahlandırmanın her taraf için olumsuz olduğu mesajını iletiyor. Kampanya’da Filistinlilerin şiddete maruz kalmaya, İsraillilerin ABD yardımlarına ihtiyaç duymaya ve Amerikalıların da yıllardır para harcamaya devam ettiği belirtiliyor. ABD yetkileri İsrail’e 2009’da yıllık 2,55 milyar dolar olan yardımın 2012’de 3 milyar dolara çıkacağını bildirdiler. 

‘STAND WITH US’TAN KARŞI KAMPANYA

Posterlere karşılık veren Stand With Us, kâr amacı gütmeyen uluslararası ve İsrail’i destekleyen bir sivil kuruluş. Stand With Us yöneticisi Roz Rothstein poster savaşında çatışmanın yanlış yorumlandığını ve Hamas ile Arap dünyasının uzun yıllardır barışa hayır dediğinin göz ardı edildiğini belirtiyor. Rothstein, “Başka şehirlerde olduğu gibi New York’ta da halkın yanlış bilinçlendirilmesine karşılık vereceğiz. Birisi insanlarınız hakkında yalan söylüyorsa kalkıp – Yalancı – olduklarını yüzlerine vurmalısınız” dedi. Stand With Us’ın posterlerini birbirlerine kol atmış bir Arap ve Yahudi çocuğu süslüyor. Alt yazıda ise “İsrail’in barış için bir ortağa ihtiyacı var” yazıyor.

Rothstein “İsrail’i parmakla göstermek yerine birlikte yaşam konusunda çalışılabilir. Onlar barış için istekli olan taraf sadece kendileriymiş gibi davranıyor. Halbuki ABD Filistin Özerk Yönetimi’ne sürekli finansal destekte bulunuyor. Paranın nerelerde kullanıldığı konusunda şeffaflık ise hiç yok. WESPAC’ın poster kampanyası öfke ve şiddete yol açabilir. Eğer gerçekten barış isteniyorsa Filistinlilerin kendi Arap Baharı’nı yaşayarak Hamas’tan kurtulmaları gerekliliğini dile getirirdi” diyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkesinin 2010 yılında FÖY’e 600 milyon dolarlık bir yardımda bulunduğu belirtmişti.