ABD ile Pakistan ilişkilerinde sarsıntı

Çin'den Almanya'ya Somali'den Pakistan'a  haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
5 Ekim 2011 Çarşamba

Haftanın Sayıları

6.000 İtalya’nın Napoli kentinde evlenen Elena De Angelis ile Ferdinand Pucci’nin düğününde, gelin giydiği 6 kilometrelik duvak ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

2.300.000.000$ İsviçre’nin en büyük bankası UBS’nin, bir borsacının yaptığı izinsiz alışveriş nedeniyle kaybettiği para miktarı.

Çin’den ABD’ye;  ‘burnunu sokma’ çağrısı

Çin, ABD’nin Hong Kong’da demokrasi yanlısı yaptığı çalışmalara şüpheyle yaklaşıyor. Çin Komünist Partisi, ABD’ye Hong Kong’un iç işlerine karışmaması için çağrıda bulundu. Çin Komünist Partisi tarafından yapılan bu suçlama ve İngiliz kolonileri benzetmesi iki ülke arasında gerginliğe neden oldu.

IMF’den Avrupa’daki krize destek geldi

IMF tarafından yapılan araştırmaya göre, Avrupa’da yaşanan kriz sonucunda Avrupa bankalarının 400 milyar dolarlık borcu oluştu. IMF, ABD’de yaşanan borç krizinin yanlış yatırımlar yapan sigorta firmaları yüzünden olduğuna ve aynı krizin Avrupa’da bu şekilde yaşanmadığını vurguladı. IMF, bankaların borcu konusunda Avrupa’ya destek olacağını açıkladı. ABD de Avrupa’ya daha sağlam önlemler alma çağrısında bulundu.

Almanya’da birleşme kutlamaları yapıldı

3 Ekim Almanya tarihinde çok önemli bir yer teşkil ediyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya, komünist Demokratik Almanya Cumhuriyeti ve Federal Almanya Cumhuriyeti olarak ikiye bölünmüştü. 1989 yılında Berlin Duvarı’nin yıkılmasının ardından, 3 Ekim 1990’da iki Almanya, Federal Almanya Cumhuriyeti adı altında birleşti. Birleşme yıldönümü olarak tüm ülkede kutlamalar yapılarak bayram havası yaşandı.

Uluslararası kuruluşlardan Somali’ye yardım

Birleşmiş Milletler raporuna göre Somali’de açlık nedeniyle on binlerce kişi hayatını kaybetti; milyonlarca insanın yemek yardımına ihtiyacı var. Bu rapor sonucunda pek çok uluslararası kuruluştan Somali’ye yardım eli uzatıldı. Yardım kuruluşları arasında Uluslararası Yardım ve Kalkınma, Katolik Yardım Servisi, Uluslararası Çocuk Yardım Kuruluşu da yer alıyor.

Haftanın Sorusu

Amerikalı yazar Michael Schuman, Avrupa’nın ‘Euro’ borcu nedeniyle ortaya çıkan krize Almanya’nın neden yardımcı olamadığını sorguluyor.

ABD İLE PAKİSTAN İLİŞKİLERİNDE SARSINTI

13 Eylül’de Afganistan’da Amerikan Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıdan bu yana, ABD ile Pakistan arasında soğuk rüzgârlar esiyor. ABD donanmasından orgeneral Mike Mullen’ın, Afganistan’daki anti-Amerikan isyancı gurupların Pakistan gizli servisi tarafından yaratıldığı iddiaları, gerginliği daha da pekiştirdi.

Anti-Amerikan grupların Pakistan tarafından kullanılan bir araç olduğunun iddia edilmesi ABD yönetimi tarafından da farklı yorumlandı. Yetkililer, Pakistan’ın Afgan savaşının bitmesi için önemli bir ülke olduğunu iddia ettiler. Ancak ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissenger, ABD savaş uçaklarının Pakistan’ın güneyinde askeri operasyon yapmasının üçüncü dünya savaşı olasılığını ortaya çıkarabileceğini dile getirdi.

ABD-Pakistan müttefikinin bozulması durumunda Çin’in Pakistan’a yardım edeceği iddiaları politik çevrelerde yankı uyandırdı. Diğer taraftan ABD, 2009’dan 2014 yılına kadar Pakistan’a yapacağı mali yardımı 7,5 milyar dolar olarak belirlemişti. Amerikan yardımları Pakistan açısından çok önemli sayılıyor.

İnen

Euro borcunun artması sonucu halkın Angela Merkel’e olan güveni sarsıldı.

Çıkan

Dünyanın en büyük et üreticisi JBS, sadece Brezilya’da değil diğer ülkelerde de büyük işlem hacmine sahip.

Haftanın Yorumu

Hint asıllı Amerikalı yazar Faared Zakaria, Arap ülkelerinde çıkan isyanların olumlu stratejik etkisini İran’ın güç kaybetmesi olarak yorumladı.