Kudüs ‘sanal’ turistlerin ziyaretine hazır

Google’ın ‘Sokak Görünümü’ uygulaması ile sanal ziyaretçiler de Kudüs’ün taş döşeli dar sokaklarında ve diğer turistik yerlerinde gezebilecekler

Dünya
5 Ekim 2011 Çarşamba

Google Sokak Görünümü (Google Street View); kullanıcılarının harita üzerindeki şehir görüntüsünü yakınlaştırarak belirlenen herhangi bir noktada gezinmelerini sağlıyor. Bu uygulamada kullanılacak 360 derece görüntüleri alacak üzerine kamera yerleştirilmiş araçlar sokaklara dağıtıldı.

Geçtiğimiz hafta, Kudüs Eski Şehir duvarların hemen dışında bir basın toplantısı düzenleyen Google İsrail’in yöneticisi Meir Brand, başlayan bu uygulamanın önümüzdeki birkaç ay içinde Kudüs’ün diğer bölgelerini, Tel Aviv ve Hayfa’nın turistlik mekânlarını da kapsayacağını söyledi. Brand, “İlk defa İsrail’in gerçekten dijital haritalara geçtiğini söyleyebiliriz” dedi.

Ancak İsrailliler bu detaylı çekimlerin terörist saldırı planlarına yardımcı olacağı endişesini taşıyor. Geçen ay İsrail yetkilileri Google ile projenin güvenlik ve yasal konularında anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Güvenlikle ilgili endişelerinin yanı sıra, Kudüs’teki aşırı dindar grupların kamera çekimlerine nasıl tepki vereceği de henüz belli değil. Google İsrail yöneticisi Brand, arzularının Kudüs’teki tüm sokakları Google Sokak Görünümü’ne aktarabilmek olduğunu söyledi. Brand, “Yapabildiğimiz kadar çok alanı tamamlayıp Sokak Görünümü’ne eklemek istiyoruz” dedi. İsrail Ortadoğu’da tüm sokaklarının bu servise aktarılmasına izin veren ilk ülke oldu. Google aynı hizmeti Irak’taki Ulusal Bağdat Müzesi’nde de sunuyor.