Arap Ligi’nden Filistinlilere maddi destek

Filistinlilerin Birleşmiş Milletler’deki tek taraflı tanınma girişimlerinin ardından ABD Kongresi 200 milyon dolarlık maddi yardımı bloke etti. Bu gelişme üzerine konuşan Arap Ligi Genel Sekreteri Nabil Al-Arabi yakında Filistinlilere yardım yapılacağını söyledi

Dünya
5 Ekim 2011 Çarşamba

Geçtiğimiz pazar günü Arap Ligi Genel Sekreteri Nabil Al-Arabi, Filistinlilerin BM nezdinde tek taraflı olarak devlet olarak tanınma girişimlerinden dolayı yardımı kesmekle tehdit eden ABD yerine Arap ülkelerinin finansal destek vereceğini açıkladı. Al-Arabi, Filistinli Baş Müzakerecisi Saeb Erakat ile yaptığı görüşme sonrasında Kahire’de verdiği röportajda “Arap ülkeleri Filistin Özerk Yönetimi’ni (FÖY) destekleyecek ve bu ABD’nin tehdidine en güçlü cevap olacaktır” dedi.

İngiltere’nin The Independent Gazetesi’ne göre, ABD Kongresi’nin yaklaşık 200 milyon dolarlık yardımı bloke ettiği söyleniyor. Haberde, gıda yardımı, sağlık ve devlet kurma projelerine aktarılması hedeflenen yardımın, ABD’nin cuma günü sona eren mali yılında Filistin Özerk Yönetimi’ne iletilmiş olması gerektiği belirtiliyor. Fakat şu anki mali yıl için öngörülen yardımın geri kalanı transfer edilmeyecek.

The Independent’a göre, ABD Yardım Birimi (USAID) mevcut mali yıldan kalan 192 milyon doları göndermek istiyor. Obama hükümeti eğer Kongre’yi yardımın donmasının kaldırılması yönünde ikna edemezse, Filistin Özerk Yönetimi’ne yeni bir destek sözü de veremeyecek. 

FÖY Lideri Mahmud Abbas 23 Eylül’de New York’daki Genel Kurul’da ‘Filistin Devleti’nin tanınmasını ve BM’ye tam üye olarak kabul edilmesi için başvuruda bulunmuştu. Yeni üyelerle ilgili konuları görüşen BM Güvenlik Konseyi ilk kez olarak ‘Filistin Devleti’nin üyelik başvurusunu tartışmak üzere bir araya geldi.

‘Filistin Devleti’nin üyeliğinin kabulü için on beş konsey üyesinin dokuzundan onay alması gerekiyor, fakat Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin veto hakkı bulunuyor. ABD konseyin daimi üyesi olarak bu üyelik konusunda veto hakkını kullanacağını belirtmişti.

The Indepenedent’ın belirttiğine göre, ABD Kongresi’nden Filistinlilere yardım kaynağının kesilmesi kararının çıkması Filistin Özerk Yönetimi tarafından kınandı. Filistin Özerk Yönetimi’nin Başsözcüsü Hasan Hatip, bu kararların yapıcı olmadığını ve haklı bir zemine dayanmadığını söyledi.

New York’daki BM binasındaki genel kanı, Filistin’in tam üyelik konusundaki tartışmaların, ABD, AB ve Dörtlü’nün İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi arasındaki görüşmeleri yenilemek için çaba sarf ettikleri sürece teknik konularda takılacağı yönünde.