İsrail barış masasına oturmaya hazır, Abbas ön koşul peşinde

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ortadoğu Dörtlüsü’nün barış görüşmeleri taslağını kabul etti. İsrail’in açıklamasının ardından FÖY yetkilileri İsrail’in uluslararası önergelere uyarak yerleşim birimlerini 1967 sınırlarına göre yapması gerektiğini ifade etti

Dünya
5 Ekim 2011 Çarşamba

Pazar günü İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail ile Filistinlilerin tekrar görüşmeye başlamaları için Ortadoğu Dörtlüsü’nün (ABD, AB, BM, Rusya) planını hiçbir ön koşul öne sürmeden bu aydan başlayarak destekleyeceklerini açıkladı. Başbakanlıktan yapılan açıklamada İsrail’in, doğrudan barış görüşmeleri için ön koşul iletmeyeceği bildirildi.  Bildiride İsrail’in Dörtlü’nün sunacağı plandaki çekincelerini görüşmeler esnasında dile getireceği belirtilirken, Filistin Özerk Yönetimi’nin (FÖY) de ön koşul iletmeden görüşmelere başlaması çağrısında bulunuldu. 

Filistin Özerk Yönetimi yetkilileri ise İsrail’in Ortadoğu Barışı için Ortadoğu Dörtlüsü’nün yol haritası teklifini kabul etmesinin sadece 1967 sınırlarını kabul etmesi ve yeni yerleşim inşaatlarının tamamını dondurması halinde kendileri için bir anlamı olacağını ifade ettiler. Filistinli haber ajansı WAFA Pazar günü yaptığı haberde, Mahmud Abbas’ın yardımcısı Nabil Abu Rudeinah’ın ön koşullar öne sürdüğünü belirtti. Abu Rudeinah yaptığı açıklamada İsrail’in öncelikle yerleşim inşaatlarını durdurması ve 1967 sınırlarını uluslararası önergelerde belirtildiği şekilde tanıması ve hiçbir koşul sürmeden kabul etmesi gerektiğini belirtti. “Eğer İsrail ciddiyse, Birleşmiş Milletler ve Arap Barış girişimi tarafından 1967 ile ilgili sunulan önergeleri kabul etmelidir” dedi.

Pazar günü İsrail’in duyurusunu takiben Filistinli bir başka yetkili Saeb Erakat da Fransız AFP ajansına verdiği röportajda Netanyahu’nun bildirgesini uluslararası toplumu aldatmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Erakat “Dörtlü’nün bildirgesini kabul ediyorsa Netanyahu derhâl yerleşim inşaatını durdurmalı ve 1967 sınırlarını tartışmasız kabul etmelidir” dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yönetici üyelerinden Abbas Zeki ise “Tüm dünya bizi desteklerken kendimizi inkâr etmemiz kabul edilemez” açıklamasını yaptı ve “Dünya yerleşimlerin durdurulmasını destekliyor, yerleşimler ve barış birbiri ile kavuşamayan iki paralel doğru” dedi. Sözlerine “Eğer İsrail Başbakanı ilerlemeye devam ederse, iki devletli çözüm fikrini başlatmış demektir. Böylelikle anlaşılacaktır ki İsrail Ortadoğu’daki istikrarsızlığın kaynağıdır” açıklamasıyla son verdi.

Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından Dörtlü’nün Birleşmiş Milletler’e iki hafta önce sunulan planına göre İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi bir ay içerisinde tekrar görüşmelere başlamalı, üç ay içerisinde sınırlar ve güvenlik konusunda anlaşmalı ve 2012’nin sonunda net ve kesin bir sonuca ulaşmalı.

İsrailli bir hükümet yetkilisi gelişmeleri değerlendirerek FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın barış için görüşmek yerine BM’de devlet ilânına bağlı kalmayı tercih edeceğine inandıklarını belirtti.