İsrail CERN’e kabul edildi

İsrail’in, Nükleer Araştırma Avrupa Organizasyonu ve parçacık fiziği için dünyanın önde gelen laboratuarı CERN’deki 'gözlemci' statüsü 'süreli üye devlete' yükseltildi. Bu süre sonunda İsrail tam üyelik için başvurabilecek

Dünya
28 Eylül 2011 Çarşamba

İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleşen bir törenle İsrail, nükleer araştırma laboratuarı CERN’in süreli üyelerinden biri oldu. CERN merkezinde imzalanan belge, daha sonra Knesset’in onayına sunulacak. Bu onayı takiben, en az 24 aylığına İsrail CERN’in üye devletlerinden biri olacak. Bu dönemden sonra, CERN Yönetim Kurulu İsrail’in tam üyeliğe geçişi konusunda, bu amaç için atanacak çalışma kolunun tavsiyelerini dikkate alarak karar verecek. İsrail’in CERN ile uzun süreli bir ilişkisi bulunuyor. İsrail 1991’den beri CERN’de gözlemci olarak yer alıyor.

“Bizim görevimizin önemli bir parçası uluslar-arası bir köprü sağlamak. Bu anlaşma bizi bilimsel olarak zenginleştiren önemli ve büyük bir adım” diyen CERN Genel Müdürü Rolf Heuer, “CERN’in İsrail ile ilişkisi daha yüksek bir seviyeye taşındığı için çok memnunum” dedi.

Kudüs İbrani Üniversitesi’nde Gelişmiş Bilimler Enstitüsü Başkanı ve İsrail’in CERN Gözlemcisi olan Profesör Eliezer Rabinovici, “Bu karardan dolayı çok mutluyum. Bu kararı İsrail’in yıllardır CERN’e hem bilimsel hem de teknolojik katkılarının benimsenmesi olarak görüyorum. İsrail Bilim Topluluğu bu ortaklığın devamını arzu ediyor” dedi.

İsrail hem deneysel hem teorik parçacık fiziğinde güçlü bir geleneğe sahip. İsrail’in gözlemci statüsüyle 1991’de katılmasının ardından CERN, bütçesine İsrailli bilim adamlarını destelemek ve CERN’e donanım sağlamak için bağış yapma konusunda bir anlaşma ekledi. CERN ile ortaklığı sırasında İsrail aynı zamanda CERN’deki Filistinli öğrencileri de destekledi. İsrail, İsrailli-Filistinli öğrenci gruplarının CERN’in yaz okulu programına katılmalarını sağladı.

İsrail günümüzde ATLAS deneyine önemli bir katkıda bulunuyor ve CERN’deki diğer deneylere katılıyor.  Merkezi Cenevre’de bulunan CERN Nükleer Araştırma Avrupa Organizasyonu, parçacık fiziği için dünyanın önde gelen laboratuarı. Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere üye ülke iken Romanya üyelik için aday durumunda. Hindistan, İsrail, Japonya, Rusya Federasyonu, ABD, Türkiye, Avrupa Birliği Komisyonu ve UNESCO ise gözlemci statüsüne sahip.