Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler nezdinde resmen devlet olarak tanınma başvurusunu yaptı. Abbas, 1967 sınırları temel alınarak tanınmayı talep ederken, İsrail’i de etnik temizlik yapmakla suçladı
Bir süredir yapılması beklenen, Filistin Özerk Yönetimi’nin (FÖY) Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde tanınma talebi geçtiğimiz cuma günü resmen gerçekleşti. FÖY Başkanı Mahmud Abbas resmi başvurusu sırasında BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada İsrail’e ağır suçlamalar yöneltti. Abbas, konuşmasında İsrail’in Doğu Kudüs’te yaptığı yerleşimleri eleştirerek Filistinlilerin atalarının topraklarından uzaklaştırıldığını söylerken bu politikayı “etnik temizlik” olarak nitelendirdi. Ortadoğu’daki gelişmeleri de konuşmasına katarak “Arap Baharı özgürlük isteğini vurguladıktan sonra şimdi Filistin Baharı’nın – bağımsızlığın - zamanı geldi” diye konuştu.
Genel Kurul’da bazı üyeler Mahmud Abbas’ın konuşmasını ayakta alkışlarken İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman protesto ederek salonu terk etti. Lieberman daha sonra verdiği demeçte Abbas’ın konuşmasını kışkırtıcı ve tehditkâr olduğu nedeniyle eleştirdi.
Abbas BM Genel Kurulu öncesi verdiği bir demeçte de oldukça sert beyanlarda bulundu. FÖY Başkanı, İsrail’in bir Yahudi Devleti’nden bahsettiğini fakat kendilerinin asla bir Yahudi Devleti’ni tanımayacaklarını söyledi. Bunun yanı sıra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 1967 sınırlarında bir ‘Filistin Devleti’ni tanıdığını açıklamadıkça ve İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim inşaatlarını durdurmadıkça barış masasına oturmayacaklarını ekledi.
HAMAS, ABBAS’IN GİRİŞİMİNE KARŞI
Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas, Abbas’ın BM başvurusuna kesinlikle karşı olduklarını açıkladı. Abbas’ın şahsi kararı olarak nitelenen girişimin Filistin halkına hiçbir faydası olmadığını belirtti. Abbas’ın BM başvurusu ve konuşması Batı Şeria’da heyecanla seyredilip kutlamalar yapılırken, Hamas Gazze’de her türlü kutlamayı yasakladı. Hamas konu ile ilgili yaptığı açıklamada daha sert bir tutum sergileyerek bağımsızlığın BM’den dilenerek sağlanamayacağını söyledi ve Abbas’ı eleştirdi. FÖY’ün yaptığı devlet olma başvuru ise bu hafta BM tarafından resmen değerlendirilmeye başlandı.
ORTADOĞU DÖRTLÜSÜ’NDEN BARIŞ PLANI
İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, hafta başında yaptığı açıklama ile Ortadoğu Dörtlüsü’nün (BM, ABD, AB, Rusya) sunmuş olduğu barış girişiminin Filistinlilerle doğrudan müzakerelerin tekrar başlayabilmesi için bir fırsat yaratabileceğini söyledi. “Biz, Kudüs ile Ramallah arasındaki siyasi mesafenin, iki yer arasındaki coğrafi uzaklıktan fazla olmamasını diliyoruz” diyen Peres’e karşılık Filistin Özerk Lideri Mahmud Abbas Ramallah’ta konu ile ilgili görüş alışverişinde bulunduktan sonra cevap verebileceğini söyledi.
Ortadoğu Dörtlüsü barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için ön koşulsuz ve 2012 yılı sonuna kadar nihai bir anlaşmaya ulaşılmasını hedefleyen bir bildiri yayınladı. İsrail kabul edeceğini, Abbas ise planı reddedeceğini ima etti.
OBAMA’DAN BARIŞ MÜZAKERELERİNE DAVET
Filistin Özerk Yönetimi’nin BM Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği tek taraflı tanınma girişimine karşı tutum sergileyen ABD Başkanı Barack Obama, Filistinliler için doğru adresin BM değil müzakere masası olduğunu belirtti. Barışın bildiriler ve genelgelerle sağlanamayacağını söyleyen Obama, bölgedeki sorunun çözümünün bu kadar kolay olmadığını, olsaydı şimdiye kadar bu yoldan gidilmiş olunacağını belirtti.
Obama doğru olanın Filistinlileri İsrail ile yeniden müzakere masasında görmek olduğunu ve 1979 barış görüşmelerinden beri çözüme kavuşturulmayan dört temel konunun; sınırlar, İsrail’in güvenliği, Filistinli mülteciler ve Kudüs’ün statüsü, sonuca ulaştırılması gerektiğini açıkladı.
Geride bıraktığımız yılı “dönüm noktası” olarak değerlendiren Obama, bu yıl içinde daha fazla sayıda bireyin özgür ve müreffeh bir hayat sürmek için evrensel haklarını talep etmeye başlamasının önemine dikkat çekti. Obama BM’deki konuşmasına Arap Baharı adı altında özgürlüklerinin peşinde koşan ulusları kutlayarak devam etti. Bu ulusların özgürlük arayışlarının İsrail ve Filistinlilerin barış sürecine de ışık tutması gerektiğini söyleyen Obama, tarafların bir an önce barış masasına gelmesini, BM’nin de bu konuda çaba harcaması gerektiğini savundu. Obama’nın konuşması İsrail Başbakanı Netanyahu’dan destek bulurken, FÖY Lideri Mahmut Abbas vücut dili ile duyduğu memnuniyetsizliği belli etti.