Alberto Modiano’nun kitapları Sinema Müzesi’nde

Fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano’nun fotoğraf kitapları koleksiyonu artık Adana Büyükşehir Sinema Müzesi’nde...

Toplum
28 Eylül 2011 Çarşamba

27 yıldan bu yana fotoğrafçılıkla ilgilenen Alberto Modiano, 1989-2008 yılları arasında topladığı ve iki kez “Türkçe Fotoğraf Yayınları” adı altında derlediği fotoğrafları, Adana Altınkoza Vakfı’nın sahiplenmesi ile Adana’na açılan Sinema Müzesi’ne devretti. Çok kısa sürede açılan müze, daha sonra geçen yıllarda açılan Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi ile birleşecek.

18’inci Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen açılış törenine, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney, yazar Muzaffer İzgü, Orhan Kemal’ın oğlu Işık Öğütçü, yönetmen Ali Özgentürk, sinema oyuncuları Yılmaz Köksal ve Nur Sürer katıldı. Tüm arşivini müzeye devreden  fotoğraf ve sinema tarihçisi Alberto Modiano açılış günü müzeye konulmak üzere el yazması fotoğraf kitabını törende Vali Coş ve Belediye Başkan Vekili Aldırmaz’a teslim etti.

MÜZEDE NELER VAR?

Adana Sinema Müzesi 5 ayrı bölüm olarak tasarlandı. Bir bölüm Yılmaz Güney’e ayrıldı. Burada Yılmaz Güney’in kişisel eşyaları, daha önce görülmeyen mektupları ve filmlerinde kullandığı eşyalar sergilenmeye başlandı. Hem ressam, hem sinemacı olan Abidin Dino, romanlarıyla pek çok filme ilham kaynağı olan Yaşar Kemal ve Orhan Kemal, yönetmen Şahin Kaygun, oyuncu Şener Şen, yönetmen Ali Özgentürk, Yılmaz Duru ve Muzaffer İzgü’ye ayrılan bölüm bulunuyor. Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali’nin dününü ve bugününü göz önüne seren bölüm, Türkiye’nin en eski ve en geniş kitap ve sinema koleksiyonu da müzede bulunuyor.

Sinema ve fotoğraf tarihçisi Alberto Modiano’nun bağışladıkları arasında, en eskisi 1891 yılında yazılmış 1 bin 500 kitap, afiş, davetiye  yer alıyor. Müzede Jale Kuşan ve Tülay Aktaş tarafından yapılan Yılmaz Güney, Abidin Dino ve Orhan Kemal’in balmumu heykelleri, Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali’ne ait heykeller, sinema afişleri, belgeler, özel eşyalar ve ünlü ressam Etem Çalışkan’ın illüstrasyonları, senaryolar, filmler, eski sinema makineleri, yazlık sinema maketi gibi materyaller sergileniyor.