Etz Ahayim Sinagogu'nda Selihot Duası

24 Eylül’ü 25 Eylül’e bağlayan sabah, Ortaköy Ets Ahayim Sinagogu’nda saat 04:30’da başlayan Selihot duası, her sene olduğu gibi Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımı ile gerçekleşti

Toplum
28 Eylül 2011 Çarşamba

Selihot sırasında Ortaköy Rav Akaali Rav Naftali Haleva, okunan dualar hakkında açıklayıcı bilgiler verdi. Ayrıca, içinde bulunduğumuz Elul ayının Tanrısal hoşgörü dönemi olduğuna da dikkat çekti. Tanrı’nın, yıl boyunca tüm kalbiyle O’na dönen ve Teşuva (pişmanlık, Tanrı yoluna dönüş) yapanları kabul ettiğini, fakat Elul ayı iyi niyet ve merhamet ayı olduğundan Teşuva yapmak için bu günlerin en uygun zamanlar olduğunu vurguladı. Bu yüzden Elul ayı boyunca Selihotlar (Tanrı’ya af için yakarılan bağışlanma duaları) yapıldığını, Şofar çalındığını açıkladı. Rav Haleva, duaların ardından kişisel gelişimin ve Teşuva’nın öneminden bahsetti. Konuşmasında kişisel gelişmeyi, bambu dallarının tohum atılıp büyüyene kadar, önce fark ettirmeden, sonra bir anda, ama sonuçta yıllar süren gelişmesine benzetti. Ardından Ağlama Duvarı görüntüsünün canlı olarak gösterilmesi, güne farklı bir boyut kazandırdı. Canlı bağlantı ve aynı anda Rav Naftali Haleva’nın barış duası temennileri ile birleşen Şofar sesleri, yahidlerin duygusal anlar yaşamasına neden oldu.

Roş Aşana ve Şofar sesinin anlamı hakkında konuşan Rav Haleva sinagoglarında yalnızca bir kez  özel Selihot yapılmadığını, her hafta Selihotların gerçekleştiğini ve ayrıca Roş Aşana ve Kipur arifelerinde de Selihot duaları gerçekleştirildiğini hatırlattı. Rav Haleva, Selihot duasında görev alan değerli hazanlara ve tokealara (Şofar çalan kişi) Selim İyigör, Albert Gerşon, Avraaam Darsa, Beni Albukrek, Moiz Gerşon, Selim Barokas, Yosi Haleva, İsel Çiprut, Rudi Maça, Eran Yaeş, Nesim Menda’ya teşekkürlerini iletti. Ayrıca bayanlara dağıtılmak üzere verilen elma tatlılarını büyük özveriyle hazırlayan Kadınlar Komisyonu Başkanı Berrin Yaeş ve Leyla Haleva’ya da teşekkürlerini sundu.

Hahambaşı Rav İsak Haleva yaptığı konuşmada  kişinin Tanrı’ya en yakın olduğu, sabahın en erken saatlerinde yapılan bu anlamlı dualar ile herkesin kalbinin “konuştuğunu”, bu denli bir yoğunluk karşısında, insanların kalbinin içini görebilecek bir mikroskop olsa, bu duygusallıktan merceğinin bile kırılabileceğini ifade etti. Vicdan sesinin insan yaşamında ne kadar güçlü ve derin bir etkisi olduğu ile ilgili etkileyici bir konuşma yapan Hahambaşı, bu günde emeği geçen herkese, başta Ortaköy Sinagogu Rav Akaali’ne, ayrıca yönetim kurulu ve gabay heyetine teşekkürlerini sundu.

Selihot ve sabah duasının ardından sene içerisinde verilip yerine getirilemeyen sözlerin iptali töreni (Atarat Nedarim) yapıldı. Hastalar için Hahambaşı tarafından yapılan dua ile acil şifaların gelmesi dileğinde bulunuldu. Bu anlamlı ve açıklayıcı Selihot’un ardından bahçede hazırlanan  seudaya geçildi.

Ortaköy Sinagogu Başkanı Albert Elvaşvili, kadınların birlik ve beraberliğini ifade etmek için Roş Aşana öncesi pazar sabahı gerçekleştirilen Selihot’a altı sene önce sadece beş bayanın katılımı ile başlanıldığını, seneler içerisinde sayının bu denli artmasından dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti.