Apple’ın ‘Jew or Not Jew’ uygulaması kaldırıldı

Apple’dan yapılan açıklamada ‘Jew or Not Jew’ (Yahudi mi Yahudi değil mi?) adlı iPhone uygulamasının, ırkçılıkla mücadele eden Yahudi kuruluşların başvurusu üzerine Fransa’da kaldırıldığı belirtildi.

Kültür
21 Eylül 2011 Çarşamba

Apple Sözcüsü Tom Neumayr, “Yerel yasalara ters düşmesi nedeniyle bu uygulama Fransa’da AppStore’da sunulmayacak” dedi. 9 Ağustos’ta 0.79 Euro karşılığında satışa çıkan uygulamaya ilk tepkiler Fransa’da ‘SOS Racisme’ ile diğer bazı kuruluşlar tarafından verildi. Bu uygulama 50 ülkeden ve değişik kesimlerden 3500 kişi hakkında Yahudi olup olmadıklarına ilişkin bilgiler içermekteydi. Bu programın 35 yaşındaki yaratıcısı, Paris’te yaşayan 35 yaşındaki  mühendis Johann Levy. Kendisinin de bir Yahudi olduğunu açıklayan Johann Levy, kimseyi incitmeyi hedeflemediğini vurguladı.

Levy, “Ben bütün Yahudilerin sözcüsü değilim ama bir Yahudi olarak bizim cemaatimizde sık sık sohbet ederken o veya şu ünlünün Yahudi olup olmadığını sorgulamaktan hoşlanıldığını biliyorum. Benim açımdan bir kişinin Yahudi olup olmadığını sorgulamanın küçük düşürücü hiçbir yanı yok. Tam tersine o veya bu ünlünün Yahudi olduğunu öğrenmekten Yahudilerin onur duyabileceğini düşünmüştüm” dedi.

Oysa Fransa Yahudi kuruluşlarının çatı kuruluşu CRİF’in Başkanı Richard Prasquier bu programın derhal kaldırılması çağrısında bulundu. “Bu sadece şaşırtıcı değil aynı zamanda yasa dışı. Zira Fransa’da kişinin dini kimliğini açığa çıkarmak yasal değildir, kişi özellikle istiyorsa dini kimliğini açığa çıkarır” şeklinde konuştu. Fransa’nın ırkçılık karşıtı kuruluşu SOS Racism de, Fransa’da insanların kendi arzuları dışında kişisel bilgilerini ortaya çıkarmanın yasalarca yasaklandığını hatırlatarak bu yasayı delenlerin beş yıl hapis ve para cezasına çarptırıldığını vurguladı. Kamplara gönderilen 76.000 Yahudi’nin sadece 3.000’nin hayatta kaldığı Fransa’da, Holokost sonrasında kişilerin dini kimliklerini gizli tutma konusundaki hakları yasalarla teminat altına alındı.