Ay’a ulaşma projesi

Uzay araştırmalarını teşvik etmek amacıyla organize edilen Google Lunar X projesine katılan İsrail dâhil 28 takım, 30 milyon dolarlık ödülü elde edebilmek için çalışıyor

Dünya
21 Eylül 2011 Çarşamba

İsrailli üç genç mühendis, bir robot tasarlayarak Ay’a yollamak ve Google Lunar X Ödülü olan 30 milyon doları kazanmak için çalışmalara başladılar. Eğer başarılı olurlarsa İsrail, ABD ve Rusya’dan sonra Ay’a araştırma cihazı yollayan üçüncü ülke olacak.

Eylül 2007’de başlayan ve 2015’te sona ermesi planlanan düzenlenen bu en büyük küresel yarışmada, aralarında ABD, Çin, Hindistan ve Şili’nin de bulunduğu on yedi ülkeden takımlar yarışıyor. Katılan 28 takımda kâr amacı gütmeyen kurumlardan üniversite konsorsiyumlarına milyon dolarlık iştirakler mevcut.

Yarışma organizatörleri 40 yıl önce ABD ve Rusya’nın Ay’a gitmesinden sonra ciddi bir yatırım yapılmadığını belirterek amaçlarının yaratıcı düşünen, teknolojide devrim yaratabilecek, asi beyinleri keşfetmek, böylece uzay araştırma masraflarını azaltmak olduğunu söylüyorlar.

İsrailli araştırma takımı, iş ve akademik çevrelerden oluşan takımlarla yarışarak Ay’da yürüyebilecek mavi-beyaz renklerde bir robot yapmaya uğraşıyorlar. Yarışma kurallarına göre takımların yaratacakları kutu meşrubat boyundaki robotun Ay’da 500 metre yürümesi, resim çekmesi ve çeşitli bilgileri dünyaya geri yollayabilmesi gerekiyor. Takımların yüzde 90 oranında özel sektörden olması şartı ise yarışmanın diğer bir kuralı.

İsrail takımı elektronik ve bilgisayar mühendisi Yariv Bash, haberleşme mühendisi Kfir Damari ve Tel Aviv Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Yonatan Winetraub’dan oluşuyor. Winetraub aynı zamanda Nasa Uluslararası Uzay Üniversitesi Uzay Bilimleri mezunu.