İngiltere İsrail aleyhine olan yasayı değiştirdi

İngiltere, İsrailli yetkililer için tutuklama emri çıkarılabilen yasayı iptal etti

Dünya
21 Eylül 2011 Çarşamba

İngiltere, İsrailli yetkilileri için tutuklama emri çıkarmaya olanak sağlayan yasayı değiştiriyor. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in imzalamasıyla yürürlükten kaldırılan yasa sayesinde yabancı görevlilere karşı tutuklama emri çıkarılabiliyordu. Bu nedenle İsrail ordu yetkilileri ve İsrailli politikacılar İngiltere’yi ziyaret edemiyorlardı.

İsrail’in İngiltere Büyükelçisi Matthew Gould karardan hoşnutluk duyduklarını açıklarken İngiltere adalet sisteminin politik nedenlerle daha fazla suiistimal edilemeyeceğini söyledi. Gould “Bu değişiklik ile mahkemeler gerçekçi olmayan tutuklama emirleri çıkaramayacak. Bu durum da bizim uluslararası yükümlülüklerimizi yerine getirmemize olanak sağlayacak” dedi. Gould ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerin yasanın iptali ile daha iyiye gideceğini umduğunu belirtti.

Yasa değişikliğiyle, İngiltere’de savaş suçları ile ilgili tutuklama talepleri sadece hükümete bağlı özel bir birim tarafından alınabilecek.

Hakkında 2009 yılında Londra’da bir mahkeme tarafından verilmiş tutuklama emri bulunan İsrail’in Dışişleri eski Bakanı Tzipi Livni, kararı memnuniyetle karşıladı.