Durban III’e karşı Wiesel’den ‘Küresel Hoşgörüsüzlüğün Tehlikeleri’

22 Eylül’de düzenlenecek ve İsrail karşıtı bir kampanyaya dönüşen BM Irkçılıkla Mücadele Konferansı Durban, İngiltere, Almanya ve Avusturya tarafından da boykot ediliyor.  

Dünya
21 Eylül 2011 Çarşamba

Elie Wiesel önderliğindeki karşı konferans ise aynı tarihte önemli isimlerin katılımı ile New York’ta gerçekleştirilecek

22 Eylül’de üçüncüsü düzenlenecek olan ırkçılık karşıtı konferansın 2001 ve 2009 senelerindeki oturumlarına İsrail karşıtı ve antisemit açıklamalar damgasını vurmuştu. 2009’de gerçekleştiren konferansta, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Holokost’u inkâr etmiş ve İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini söylemişti.

Konferansın 10. yıldönümünde, Avusturya ve Almanya resmi bir açıklama ile katılmayacaklarını bildirdi. Konferansı Kanada, Avustralya, ABD, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Bulgaristan, Hollanda, İtalya ve İsrail de boykot etti. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, konferansın gidişatı ile ilgili şüpheleri olduğunu ve ülkesinin böyle bir platformda yer almasından rahatsız olacakları için konferansı boykot etme kararı aldıklarını açıkladı. Almanya’nın konferansa katılmama kararı ise hem Alman hem de Amerikan Yahudi cemaati tarafından takdir edildi.

İngiltere Başbakanı David Cameron hafta içinde yaptığı açıklama ile İngiltere’nin bu konferansa katılmaması gerektiğini söyledi. Yurtiçinde ve yurtdışında ırkçılıkla baş etmeye kararlı olduklarını söyleyen Cameron, ırkçılığın hiçbir uygar toplumda olmaması gereken bir olgu olduğunu vurguladı. On yıl önce, Durban Konferansı’nda bariz ve açık antisemitizmin yer aldığını hatırlatan başbakan bu olayın yıldönümünü anmanın doğru olmadığını belirterek İngiltere’nin bu konferansa katılmayacağını duyurdu.

WİESEL’DEN “KÜRESEL

HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN

TEHLİKELERİ: BM VE DURBAN III”

Nobel Barış Ödüllü Holokost kurtulanı Elie Wiesel bu sene üçüncüsü düzenlenecek olan ve nefret, hoşgörüsüzlük, ayrımcılık ile birlikte anılan Durban Konferansı’na karşı bir konferans başlatıyor. 22 Eylül’de New York’ta düzenlenecek olan “Küresel Hoşgörüsüzlüğün Tehlikeleri: BM ve Durban III” konulu tam gün sürecek konferans Touro Koleji ve Hudson Enstitüsü tarafından destekleniyor. Touro Koleji İnsan Hakları ve Holokost Enstitüsü Başkanı Anne Bayefsky “Durban konferansları, BM’nin kuruluş amacı ve politikalarına tamamen ters olarak küresel bir saldırı platformu sunduğunu görmek üzücü. Durban Deklarasyonu’nda hukukun önyargıların arkasında kaldığı yadsınamaz” dedi.

Elie Wiesel dışında konferansta Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder, İngiliz gazeteci Douglas Murray, İsrail’in BM eski Elçisi Dore Gold, Harvard Üniversitesi Hukuk Profesörü Alan Dershowitz, İsrail Diaspora Bakanı Yuli Edelstein, Kanada Vatandaşlık, Göç ve Çok Kültürlülük Bakanı Jason Kenney, Harvard Üniversitesi Profesörü Ruth Wisse, Demokrasi İçin Amerikan İslam Forumu Başkanı Zuhdi Jasser, Jerusalem Post Gazetesi’nin ödüllü muhabiri Khaled Abu Toameh, Oskar ödüllü Amerikalı aktör Jon Voight, ABD’nin BM eski Elçisi John Bolton ve Princeton Üniversitesi’nden Bernard Lewis gibi önemli isimler yer alacak.