‘Filistin Devleti’ BM’ye tam üyelik için başvuruyor

Birleşmiş Milletler’de görüşülmeye hazırlanan ‘Filistin Devleti’nin BM’ye tam üye olma talebi öncesi, İsrail Başbakanı Netanyahu FÖY Lideri Abbas’ı yeniden müzakere masasına çağırdı. Netanyahu, BM Genel Kurulu’nda konuşma yapmak ve Obama dahil dünya liderleri ile görüşmek üzere New York’a gidiyor. Abbas’ın da BM’de bir konuşma yapması bekleniyor

Dünya
21 Eylül 2011 Çarşamba

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda görüşülen ‘Filistin Devleti’nin BM’ye tam üye olma isteği konusunda pazar günkü kabine toplantısında bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Filistinlilerin BM’ye tam üyelik başvurusu, kararın Güvenlik Kurulu’ndan da geçmesi gerektiğinden başarısızlığa uğramaya mahkum” dedi. Genel Kurul’da kabul edilse bile Güvenlik Kurulu’ndan geçmesiyle aynı anlamı taşımayacağını söyleyen başbakan, “Filistinlilerin devlet olma hedeflerine ulaştırmayacak bir adım, çünkü bir ‘Filistin Devleti’nin kurulması ancak doğrudan görüşmeler sonucunda gerçekleşebilir” dedi.

BM Genel Kurulu’nda bir konuşma yapacak olan Netanyahu, amaçlarının Filistinlileri görüşme masasına geri getirmek ve BM üyelerine İsrail gerçeğini anlatmak, İsraillilerin bu topraklara gelmiş yabancılar olmadıklarını, 4000 yıldan süregelen hakları olduğunu hatırlatmak olarak açıkladı. Filistinlilerle barış masasına dönmeyi umduklarını belirten Netanyahu, barışa sadece doğrudan görüşmelerle ulaşılabileceğini hatırlattı.

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas, BM’ye tam üyelik başvuruları ile İsrail Devleti’ni değil işgali gayrimeşrulaştırmak istediklerini belirtti. İsrail’in meşru bir devlet olduğunu yineleyen Abbas, İsrail’in yeni yerleşimler inşa etmeye devam ederek, gelecekte kurulacak bir ‘Filistin Devleti’nin uluslararası camiada kabul görmüş sınırlarını ihlal ettiğini belirtti.

BM Genel Kurulu’nda bir konuşma yapmak üzere New York’a giden Netanyahu, ziyareti sırasında ABD Başkanı Barack Obama ve diğer dünya liderleriyle görüşeceğini açıkladı. Beyaz Saray, Netanyahu-Obama görüşmesini teyit ederken Obama’nın programında FÖY Lideri ile bir görüşme gözükmüyor. FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın da Netanyahu gibi 23 Eylül’de Genel Kurul’da bir konuşma yapması bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon Filistinlilerin üyelik başvurusu ile ilgili fikirlerini açıklamazken kararı BM üyelerine bıraktığını söyledi. Ban Ki Moon bir basın toplantısında İsrail ve Filistinliler arasındaki görüşmelerin durmasından endişe ettiğini açıklarken, “zaman zararımıza ilerliyor” dedi.

 

BBC ANKETİNE GÖRE

BBC’nin 19 ülkede 20.446 kişi ile gerçekleştirdiği ankete göre katılımcıların yüzde 49’u ‘Filistin Devleti’nin BM’ye tam üyelik başvurusunu desteklerken, yüzde 21’i karşı olduğunu söyledi. Katılımcıların yüzde 30’u ise fikrini belirtmedi ya da çekimser kalınması gerektiğini savundu.  Ankete göre Filistinlilere en yüksek destek yüzde 90 ile Mısır’dan gelirken, Türkiye yüzde 60, Çin yüzde 56 ile Filistinlilerin 1967 sınırlarında bir devlet olarak üyelik başvurusunun desteklendiği görülüyor. ABD’de ise yüzde 45 ile Filistinlilerin talebi destek görürken yüzde 36’sı karşı çıkıyor.

İsrail ve ABD, ‘Filistin Devleti’nin ancak doğrudan müzakerelerle kurulabileceğini savunuyor. Ancak İsrail ile FÖY arasındaki görüşmeler geçtiğimiz sene durmuştu. Genel Kurul’dan olumlu çıkacak bir kararın yürürlüğe girmesi için Güvenlik Konseyi’nden geçmesi gerekiyor. Talebin Güvenlik Konseyi’nde ABD’den veto edilmesi bekleniyor.