Avrupa’da kırmızı alarm

İtalya Başbakanı Mario Monti, hükümetin yapmış olduğu reformların Avrupa Birliği ve Almanya’dan gelecek önlemlerle örtüşmesi gerektiğini bildirdi.

 

Süzet DALVA Diğer
18 Ocak 2012 Çarşamba

Buna örnek olarak Almanya Başbakanı ile görüşen Monti faiz oranlarının indirilmesi gerektiğini savundu. İyileştirme çabaları doğrultusunda Merkel ve Sarkozy arasında yapacakları görüşmelerin Avrupa’nın yalnızca yardım boyutunda değil de büyümesini de destekleyici önlemler içereceğini bildirdiler. Sarkozy yapılan finansal anlaşmaların vergilendirilmesi gerektiğini söyledi.  Sarkozy’nın vergi önerisi İngiltere tarafından reddedildi. İngiltere Başbakanı David Cameron ve referanduma hazırlanan İskoçya’nın Başbakanı Alex Salmond arasında gerginlik yaşandı. Cameron, Salmond’ı referandum çağrısının zamanlamasının yanlış olduğu konusunda uyardı.

Haftanın Sayıları

1.000.000 Yapılan buluşlar sayesinde, 1990 yılından günümüze ABD’de kanserden hayatını kaybetmesi engellenen kişi sayısı

193 Mississippi Valisi Haley Barbour’un geçen hafta görevden ayrılmadan önce dilediği özür sayısı.

Filler yollara düştü

Hindistan’ın kuzeyinde yer alan Uttar Pradesh bölgesinde, bir parkta çılgın bir işçi devletin iktidar partisini simgeleyen heykel fillerin üzerini örtülerle kapladı. Meclis seçimlerinin yaklaşmasından dolayı, heykellerin üzerlerinin kapanması gerek görüldü. Eğer bağımsızlığa kavuşursa 200 milyonluk nüfusuyla dünyanın beşinci kalabalık devleti olacak.

Pakistan yeniden karıştı

Pakistan’da Başbakan Yusuf Rıza Gilani’nin Genelkurmay Başkanı’nın yapmış olduğu yargı talebi üzerine eleştirmesi nedeniyle ordu lideri ile hükümet arasında kargaşa çıktı. Bunu üzerine Gilani Savunma Bakanı’nı görevden aldı. Ordu bu meseleyi hükümetin etki alanını genişletme çabası olarak değerlendirdi

ABD’de seçim yarışı tam gaz devam ediyor

ABD’de New Hampshire’da beklendiği gibi Mitt Romney zafer kazanırken, Iowa’da çok iyi sonuç elde eden Rick Santorum beşinci, Jon Huntsman da üçüncü oldu. Obama’nın Beyaz Saray Genel Sekreteri William Daley görevden alınarak yerine Jacob Lew getirildi.

İran geziye çıktı

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad 2005 yılından beri ilk defa Latin Amerika ülkelerini ziyaret etti. Venezüela, Nikaragua, Küba ve Ekvator ziyaretlerinin ardından ABD, televizyonda İran yanlısı yayın yapması gerekçesiyle Miami’deki Venezüela büyükelçisini kovdu. Venezüela bu bildiriyi yalanladı.

İNEN:

ABD’de işsizlik oranı yüzde 8,5’e düştü.

ÇIKAN:

Çin ithalatı geçen aya göre yüzde 11,8 arttı

Haftanın Sözü

“Matematik dünyaya soyut bakmanın bir yoludur. Bu yol Fransız mantığı ile çok iyi uyuşur. Biz Fransızlar cebiri her şeye uygularız.”

Matematikçi Cedric Villani