Latin Amerika’dan Ahmedinecad’a sıcak karşılama

Dünya
18 Ocak 2012 Çarşamba

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad tartışmalı Latin Amerika turunu tamamladı. Ekvador’daki konuşmasında ABD ve destekçilerinin İran’a karşı nükleer silah iddialarının politik bir bahane olduğunu ve Latin Amerika’nın ABD’nin artık arka bahçesi olmadığını söyledi. Ekvador’un başkenti Quito’da Ekvador Başkanı Rafael Correa tarafından kucaklanarak karşılanan Ahmedinecad, destekleri için teşekkür ederek emperyalizm ve küresel küstahlık çağının bittiğini söyledi. Quito Ticaret Odası Başkanı Blasco Penaherrera, Ekvador’un solcu başkanının dış politikasını sorumsuz bulduğunu söyleyerek eleştirdi ve bu ziyaretin ABD ile olan ticaretin ilerletilmesini çok daha zorlaştıracağını belirtti.

Ahmedinecad Caracas’ta Venezüela Başkanı Hugo Chavez’i, Managua’da Nikaragua Başkanı Daniel Ortega’yı ve Havana’da Küba Lideri Raul Castro’yu ziyaret etti. Dünya devletlerinin bir araya gelmekten kaçındığı Ahmedinecad, 85 yaşındaki Fidel Castro ile beraber Havana Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı.

Latin Amerika Yahudi Kongresi, Ahmedinecad’ın bölgeye ziyaretini şiddetle kınadı. Yahudi kuruluşların ortak açıklamasında, “Geçtiğimiz yüzyılda Yahudiler çok önemli iki olaya tanık oldular. Bunlar dünya Yahudi nüfusunun üçte birinin Naziler tarafından öldürülmesi ve 2000 yıldır sürgünde oldukları topraklara geri dönerek İsrail Devleti’nin kurulmasıdır. Latin Amerika’nın, Holokost’tan hayatta kalanları kabul etmesi ve İsrail’in Birleşmiş Milletler oylaması ile bağımsız bir devlet haline gelmesindeki oyları ile bu olaylarda büyük bir pozitif rolü vardır. Holokost’u inkâr eden ve İsrail’i yok etme çağrıları yapan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın bölgeye ziyareti ile tarihin bu iki gerçeği büyük bir uyumsuzluk içerisindedir. Latin Amerika’daki Yahudi cemaatleri Ahmedinecad’ın ziyaretini hoş karşılamadılar ve hangi inanca sahip olursa olsun demokrasi, karşılıklı saygı, adalet ve hayata değer veren insanlar tarafından da hoş karşılanmamalıdır. Biz gelişini, nefret dolu söylemlerini devam ettirdiği ve hâlâ birçok insanın adalet beklediği 1994 yılındaki Buenos Aires’te düzenlenen terörist saldırılarından sorumlu olmakla suçlandığı için teslim olup yargılanana kadar da hoş karşılamayacağız” dediler.