ABD’den Müslüman Kardeşler’e Kahire’de resmi ziyaret

Amerikan diplomasisinin iki numaralı yetkilisi Burns geçen hafta Müslüman Kardeşler Lideri Morsi ile bir araya geldi ancak Mısır seçimlerinde iyi sonuç elde eden Selefi partiyle görüşmedi

Dünya
18 Ocak 2012 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns’un, Müslüman Kardeşler’in Özgürlük ve Adalet Partisi Lideri Muhammed Morsi ile Kahire’deki buluşması Washington’un Mısır siyasileriyle şimdiye kadar gerçekleştirdiği en üst seviyedeki görüşme oldu.

ABD Dışişleri Sözcüsü Victoria Nuland, “Bu görüşme ile onları dinleme fırsatı yakaladık ve çoğunluk partilerin insan hakları, hoşgörü, kadın hakları ve Mısır’ın var olan uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalacaklarına dair beklentimizi ilettik” dedi. Mısır’da seçimlerin son turunun sonuçlanmasına yaklaşılırken Müslüman Kardeşler’in de dahil olduğu İslami partiler meclis kontrolünü ellerine almayı ümit ediyorlar.

Güçlü bir ABD müttefiki olan Mısır Devlet eski Başkanı Hüsnü Mübarek’in zamanında kapatılan Müslüman Kardeşler Örgütü’nün, seçim öncesi başarıyla yürüttüğü propaganda sayesinde 498 sandalyeli meclisin yüzde 41’ini alması bekleniyor.

Nuland’ın yaptığı açıklamaya göre Burns, seçimlerde kazandığı başarıya rağmen Afganistan’ın Taliban’ıyla karşılaştırılabilecek kadar muhafazakâr Selefiler ile görüşmedi. Nuland sözlerine “Tüm partilerle görüşemeyecekti bu yüzden seçici davrandı. Sadece tanımak istediği kişilerle tanıştı” diyerek devam etti.

Burns’un Müslüman Kardeşler’le bir araya gelmesi, grubun Mısır’ın demokratik geçişte oynadığı rolün önemi üzerine, geçen sene Washington’un örgütle görüşme yasağını kaldırmasının ardından geldi. İsrail’i ve İsrail yanlısı Amerikalıları kızdıran bu karar geçen haziranda alınmıştı.

Müslüman Kardeşler bir süre önce Mısır’da siyasi değişim için şiddet kullanılmasını kınamıştı. Yeni anayasanın şekillenmesinde büyük bir rol oynayacak olan Müslüman Kardeşler, ayrıca anayasanın üstünlüğünü ülkenin askeri yöneticilerine de kabul ettirecek. Müslüman Kardeşler, ordunun derhal yönetimden çekilmesi için demokrasi yanlısı sokak protestolarından kendini uzak tutarak daha ılımlı bir imaj yaratmaya çalışıyor.

Mısır’ın üç aşamalı meclis seçimleri 28 Kasım’da başlamış ve geçmişte eşi görülmemiş bir katılım oranıyla gerçekleşmişti. Meclis 23 Ocak’ta ilk oturumunu yapmaya hazırlanıyor.

Nuland ayrıca Burns’un, Mısır üst düzey yetkilileriyle Washington’un “kabul edilemez” olarak nitelendirdiği, Mısır hükümetinin Amerikan destekli sivil toplum kuruluşlarına yaptığı baskınlar hakkında görüştüğünü belirtti. Nuland, “Burns, kuruluşları sonuna kadar desteklediğini teyit etti ve hükümete geri kalan sorunları çözmesi için baskı yaptı. Bir ilerleme kaydettiğimizi düşünüyoruz ancak henüz bütün sorunları çözemedik” diyerek sözlerini bitirdi.