Görüşmeler tam gaz ama sonuç yok

Ortadoğu Barış Dörtlüsü, İsrail ve Filistinlilerin ön görüşmeleri için 26 Ocak 2012’yi son tarih olarak belirlemişti. Ürdün’ün arabuluculuğunda Amman’da 3 Ocak’ta başlayan ve müzakereciler bazında süren görüşmelerin üçüncüsü tamamlandı. Ancak doğrudan görüşmeler için gerekli koşullar sağlanamadı

Dünya
18 Ocak 2012 Çarşamba

Barış görüşmelerinde bir ilerleme sağlanması için son tarih olan 26 Ocak öncesinde İsrail ve Filistinli müzakereciler üçüncü defa Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya geldiler. Pazar günü gerçekleşen görüşmeden yeni bir sonuç çıkmazken taraflar 25’inde tekrar görüşmeye karar verdiler. 26 Ocak’ta Filistinlilere, İsrail ile doğrudan görüşmelere başlamaya karar verip vermedikleri sorulacak. Ortadoğu Barış Dörtlüsü (BM, ABD, AB, Rusya) eylül ayında tarafların ön görüşmeleri için 26 Ocak 2012’yi son tarih olarak belirlemişti.

İsrail önkoşulsuz olarak liderler arası görüşmelerin başlamasını istiyor. Filistinliler ise müzakereciler aracılığı ile sürdürülen görüşmelere katılmalarına rağmen, doğrudan görüşmelerinin önkoşulu olan yerleşim inşaatlarının durdurulmasının hala geçerli olduğunu belirtiyorlar.

Filistinli Başmüzakereci Saeb Erekat’ın yakın danışmanı Xavier Abu Eid, “Doğrudan görüşmelerin başlayıp başlamayacağının kararı İsrail’in. Yerleşim inşaatlarının tam olarak durdurulması lazım” dedi. Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas, “Ortak bir zeminde buluşursak doğrudan görüşmelere başlarız. Ancak bu olmazsa neyin pazarlığını yapacağız” dedi. Al Ayyam Gazetesi’ndeki habere göre, Abbas’ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, Amman’da sürdürülen toplantılardan bir sonuç çıkması gerektiğini yoksa karar vermek zorunda kalacaklarını vurguladı.

Bir yılı aşkın süreden sonra yeniden başlayan bu görüşmeler ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın masaya oturması için gerekli koşulların sağlanması amaçlanıyor.  İsrail, 3 Ocak’ta başlayan görüşmelerin son tarihinin 26 Ocak olmasını eleştirirken, ABD Dışişleri Sözcüsü Victoria Nuland, görüşmeye başlayan taraflara çözüme odaklanmalarını, tarihleri çok dikkate almamalarını tavsiye etti.