Yaratıcılığın sınırsız dünyası

Eserlerini önce Limmud’da yaptığı yaratıcı atölye çalışmasında gördüm. Daha sonra ise oğlumun anaokulunda yaptığı el işi çalışmaları eve gelmeye başlayınca… Vivi Yanni, Türkiye’ye tanıştırdığı Ellison Shape Cutting sistemi ile yaratıcılığın hiçbir sınırı olmadığını bir kez daha gösteriyor

Virna BANASTEY Yaşam
18 Ocak 2012 Çarşamba

Öncelikle seni tanıyabilir miyiz?

Bursa doğumluyum. Liseden sonra İstanbul’a yerleşip üniversite eğitimimi İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü’nde tamamladım. İş hayatıma üniversite yıllarında tekstil ihracatçı yapan firmalarda imalat takibi yaparak başladım. Okul sonrası kariyerim de aynı sektörde şekillendi. İstanbul Mümessillik, Li&FUNG gibi sektörün önde gelen mümessil firmalarında Avrupa ve Amerika’nın bilindik birçok markasına müşteri temsilciliği yaptım.

Bu hobi alanına ilgin nasıl doğdu?

2008 yılında Li&FUNG’da çalışırken, Target mağazaları için Champion Sports Wear markasından sorumlu ürün müdürüydüm. Beş kişilik ekibimle, yıllık 40 milyon dolar ciro yaparken bir gün bir mail aldık. Mail’de Target mağazasının Amerika’daki krizden dolayı alımlarını azaltacağı ve Türkiye’den artık hiç alım yapmayacağı yazıyordu. Departmanımız dağıldı. Firma içinde başka departmanlarda birkaç ay çalıştıktan sonra, ağustos ayında ayrıldım.

Yeni iş ararken kendimi tam bir kâbusun içinde buldum. Kafamda çok net bir cümle vardı: Ne yapmak istediğimi bilmiyorum ama ne yapmak istemediğimi çok iyi biliyorum. Yapmak istediğim kesinlikle tekstil değildi. Sonrasında bir kariyer planlama uzmanından destek aldım. Çok iyi bir çalışmaydı; biraz kendimi keşfettim. Elimde ne kartlar varmış, onları bulmaya çalıştım. Sonrasında 2009’da DYD’nin Hanuka Süsleme Yarışması’na girdim ve birinci oldum ve anladım ki  yaratıcılık ve elişi de  kariyerimde kullanabileceğim kartlardan biri.

Bu arada Londra’ya bir arkadaşımı ziyarete gittim. O tarihlere denk gelen bir hobi ve craft fuarı vardı.

Fuarda Ellison ile tanıştım ve ürünlere bayıldım. Gerçekten herkesin yaratıcılığını ortaya çıkarıyor bu ürünler.  “Bu ürünlerle neler yapabilirim” dedim kendime. Ve bu şekilde firma yetkilileri ile temasa geçtim.

Şu anda tam olarak ne yapıyorsun?

Ellison Shape Cutting’in Türkiye’deki tek yetkili distribütörü olarak ürünlerinin ithalat ve satışını yapıyorum. Aynı zamanda bu ürünler ile kullanılacak küçük çaplı bir sarf malzemesi, çeşitli malzemelerden craft ürünleri ve kitleri imalatı, satış ve marka bilinirliliğini arttırmak için de atölye çalışmalarım var.

Bahsettiğin ürünler neler?

Bunlar küçük bir makine ve kalıplardan oluşan bir kesim sistemi. Basitçe anlatmak gerekirse sanayideki pres makinelerinin ve matbaa bıçaklarının güvenli bir şekilde küçültülmüş hali. Ağırlıklı olarak hobi, eğitim ve davet organizasyon sektöründe kullanılıyor.

Kullanımı nasıl?

Makineyi bir kere alıyorsunuz, daha sonra aldığınız kalıba göre belli kalınlıklarda alüminyum, bakır, pirinç, balza ahşap, mobilya kaplamaları, folyo, film, fotoblok, sünger, mukavva, karton, her türlü kumaş, keçe, kağıt, magnet, eva, PVC, asetat gibi makasın kesebildiği birçok farklı malzemenin kesimini yaparak farklı projelerde kullanabiliyorsunuz. Çok çok keyifli...

Kalıp ne şekil ise onu kesiyor değil mi?

Aynen öyle, çiçek seklinde bir kalıp ile yukarıda saydığım tüm malzemeleri, kalıptaki çiçek şeklinde çıkarıyor. Firma farklı sektörler ve farklı hobi alanlarına uygun kalıplar hazırlıyor. Ayrıca, yılda üç defa yeni katalog hazırlayan firmada hâlihazırda 1000’den fazla kalıp var. Amerika ve İngiltere ofislerinde yaklaşık 50 kişilik yaratıcı ekip devamlı yeni kalıplar tasarlıyor ve tasarladıkları bu kalıplar ile de yeni projeler ve fikirler veriyorlar. Yani kafanızdaki projeye uygun bir kalıbı mutlaka buluyorsunuz. Yeter ki kullanım amacınızı bilelim. Bir de, çok daha maliyetli ama, kendi kalıbınızı yaptırma şansınız da var. Firma ve okullar kendi logolarını yaptırmak için buna ihtiyaç duyabilirler.

Harikaymış, peki katalogda ne gibi desenler var?

Kalıpların tasarımları yapılırken belli sezon, tema ve hobi alanları takip ediliyor. Örneğin hobi sektörü için keçe, scrapbook, kart yapımı, patchwork alanlarına uygun kalıplar hazırlanıyor. Bunlar da kendi içinde ayrılıyor; yılbaşı için ayrı, yeni doğum, düğün, doğum günü gibi kutlamalar için ayrı; yaz, kış, ilkbahar için ayrı çıkarıyorlar. Yani seçenekler ve yapabilecekleriniz gerçekten sınırsız.

Kalıpların tamamını sende bulabiliyor muyuz?

Maalesef hepsinin stokunu tutmak benim için mümkün değil. Şu anda stokumda çok farklı tarzda birçok kalıp var. Genelde hobi sektöründen bahsetmek gerekirse, Türkiye’deki insanlar daha çok kumaş ve keçe malzemesini seviyor, o yüzden bu alanlardaki kalıpları daha çok elimde tutuyorum. Mesela Scrapbook (tasarlanmış fotoğraflı albüm sayfası) ve kart yapımı bizde Avrupa ve Amerika kadar yaygın değil. Kağıtla ilgili bir hobi kültürü yok henüz ülkemizin. O yüzden bunları daha ender getiriyorum. Ama müşteri tarafından talep edilen bir kalıbı da  getirmek mümkün.

Ama işin en güzel kısmı ne biliyor musun, firmada her an bir yenilik var. Bu da insanı bağlıyor. İki sene evvel SANRIO lisansı vardı, bir dönem HELLO KITTY kalıpları çıktı; gecen sene bağımsız tasarım ofisi TIM HOLTZ’un kalıpları piyasaya sürüldü. Bu senenin yenilikleri ise takı. Takıcılara özel yeni tasarım kalıplar var. Önümüzdeki sezonlarda ne yenilikler gelir kim bilir.

Bu ürün Türkiye’de daha çok kimlere hitap ediyor?

Ürünler, okullara, davet organizasyon şirketlerine, küçük çaplı hediyelik eşya atölyelerine ve kişisel hobisi birşeyler yaratmak olan herkese hitap ediyor. Takı tasarımcıları, patchwork yapanlar, keçe, kumas ve kağıt ile el işi yapmayı sevenlere…

 Makine ve kalıp tedariki dışında neler yapıyorsun?

Atölye çalışmalarım var: Özellikle doğum günlerinde çocuklara yerinde craft atölyeleri yapıyoruz. Kesik malzeme tedariki de sağlıyorum. Çeşitli projeleriniz için piyasada bulamayacağınız ürünleri de benden bulabiliyorsunuz. Kişiye özel, küçük adetlerde nikâh ve bebek şekerleri, bannerlar, kapı süsleri gibi...

Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Ürünler hem kişisel hem de kurumsal kullanılabilir. Hobi olarak eve alınan küçük bir makine ile bile gelir elde etmen mümkün. Üstelik bu ulaşılabilir makul bir bütçeyle yapılabilir. Çok ilginçtir; Adapazarı’nda bir müşterim var; küçük bir makine ve birkaç kalıp ile başladı; çok yaratıcı bir keçe tasarımcısı oldu. Blogları ve uluslararası internet sitelerinde satışı var; bu yolla Japonya’dan Amerika’ya kadar el yapımı ürünlerinin satışını yapıyor. Bu, ağırlık vermeyi düşündüğüm bir konu. Mikro kredi ile özellikle Anadolu’daki kadınları ekonomiye katacak bir sosyal sorumluluk projesi hazırlamayı planlıyorum.

İlgilenenler sana nasıl ulaşabilir?

Sitemiz hobiniyarat.com’dan. Ziyaret edenler şu anda sitede sadece makine ve kalıpları görebilir ancak kısa zamanda sitede sarf malzemesi satısı, proje ve fikirler bulabilecekler.

 Ürünler okullarda nasıl kullanılıyor?

Çocuk kullanım standartları olan bu ürünler, eğitimde K2-12 yas grubuna hitap eden kalıplar yine belli başlıklara göre hazırlanıyor. Örneğin, geometri için 2-3 boyutlu şekiller, sayılar, drama için maskeler, okuma için alfabe setleri, dini eğitim için dini görseller mevcut. Çocuklar bu ürünler ile kendi puzzle’larını, kuklalarını, stamp’lerini yapabiliyor, farklı malzemeler ve geri dönüşüm ile tasarlamayı öğreniyorlar; öğretmenler ise hazırlıklarında zaman kazanıyorlar. Çünkü kullanım çok pratik ve güvenli.