Hahambaşı Rav Haleva’nın Balıklı Hastanesi ziyareti-Bir duygu köprüsü: BİKUR HOLİM

Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın, Geriatri-5 binasına ziyareti, hastalara moral verdi

Toplum
18 Ocak 2012 Çarşamba

Dinimizdeki en büyük mitzvalardan biri ‘bikur holim’ yani hasta ziyaretidir. Gerçekten de bir hastayı en çok hayata bağlayan olgulardan biri ailesinin, yakınlarının veya ona değer veren insanların odasından içeri girip hatırını sorması ve onunla dertleşmesidir. Hele o hasta yaşlılık dönemini yaşamakta ise, ona yapılacak her türlü ziyaret ona yaşama sevgisi katar, hayata bağlar…

Hastaya verilen bu pozitif enerji karşısında ziyaretçi de kendisini bu ziyaretin ardından çok daha iyi hisseder “İyi ki geldim ve bir insanı mutlu ettim” duygusunu kapılır. Bunu en iyi, yaşayanlar hissedebilir. Balıklı’yı her gün ziyarete giden Or-Ahayim Pembe Melekleri buna benzer anlar yaşadıklarını ifade ettiler. Örneğin bir hasta “seni haftaya Cuma kahvaltıya bekleyeceğim, mutlaka gel” ricasında bulunuyor. Bir diğeri ise yakın hissettiği bir Pembe Meleğe, “bir daha geldiğinizde o sevdiğimiz gibi maydanozlu domatesli balıktan da getirebilir misiniz?” diye soruyor.

İşte bu sözler yaşama tutunmanın, anlık mutlulukların bir göstergesi oluyor ve Kutsal Kitap’ta belirtilen “hastaları mutlaka ziyaret edin” sözlerinin ne kadar doğru olduğunu ortaya koyuyor. 

Geçtiğimiz Perşembe günü Hahambaşı Rav İsak Haleva Balıklı Hastanesi’ne yaptığı ziyaret ile böyle anlamlı bir mitzva olayını gerçekleştirdi. Cemaat Başkan Yardımcısı Moris Levi, Kurumlar Masası Başkanı Çetin Erbeş, Dernekler Masası Başkanı Yaşar Bildirici, Or-Ahayim Hastanesi Başkanı Elio Medina, Başkan Vekili Yaşar Abuaf, Pembe Melek Başkanı Megi Küçük ve Başkan Yardımcısı Flora Baruh’un eşlik ettiği ziyarette Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Dimitri Karayani Hahambaşı Rav Halevayı bina kapısında karşıladı ve odasında kendi makam koltuğuna davet etti. Çok sıcak bir sohbet ortamında hastanenin tarihçesini ve faaliyetlerini dinleyen Rav İsak Haleva, 87 yaşında olan ve 30 senedir bu vazifeyi yapan Başkan Karayani’yi gönülden kutladığını dile getirdi.

Bu resmi ziyaretin ardından Musevi hastaların toplu halde yattığı Geriatri-5 binasına geçildi. Hahambaşı Rav Haleva her hastanın yanına giderek ellerini tuttu, hatırlarını sordu ve yanında getirdiği kolonyaları kendilerine hediye etti. Hahambaşı Rav Haleva’nın sıcak ve esprili kişiliğini bilenler geriatri pavyonunda nasıl samimi ve neşeli bir havanın estiğini tahmin edebilirler. Hastaların mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Birlikte fotoğraflar çektirildi, Hahambaşı Rav Haleva’nın  sağlık ve iyilik duaları alındı. Hahambaşı Rav Haleva bu bölümden ayrılırken, hastaların yaşam sevinci tazelenmiş, neredeyse elle tutulur hale gelmişti.

Balıklı Hastanesi personeline de yakın davranan ve teşekkürlerini sunan Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın ziyaretinin hastaların moralleri açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Balıklı Vakfı Başkanı Karayani, ziyaretin sık sık tekrarlanması gerektiğini mizahi bir yolla belirtti.

O güzel günü paylaşan  herkesi çok duygulandıran bu anlamlı ziyaret Hahambaşı Rav  İsak Haleva ve Vakıf Başkanı Karayani’nin çok samimi vedalaşmaları ile son buldu.