7’den 70’e herkesi tehdit eden katarakt sorun olmaktan çıkıyor

Dünyagöz Hastaneleri Medikal Direktörü Prof. Dr. Kazım Devranoğlu halk arasında yaşlı hastalığı olarak bilinen kataraktın tedavisinde kullanılan daha yeni ve başarılı yöntemleri açıklıyor.

Ester YANNİER Sağlık
11 Ocak 2012 Çarşamba

Göz merceğinin tek veya çift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesi sonucu oluşan ve görme yetisinin azalmasına neden olan katarakt, halk arasında yaşlı hastalığı olarak bilinse de çocukluk döneminde de ortaya çıkabiliyor. Erken dönemde ve uzman ellerde tedavi edilmeyen katarakt körlük riskini de beraberinde getiriyor. Katarakt tedavilerinde yapılan ufak bir hatanın geri dönülmez sorunlara yol açabileceğini bu nedenle tedavinin uzman ellerde yapılmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Devranoğlu, Türkiye’de henüz oldukça yeni uygulanmaya başlanan Femto Saniye Lazer yöntemi ile bıçaklı kataraktta görülebilen komplikasyon riskinin de daha aza indireceğini söyledi.

KATARAKT TEDAVİSİNDE EN GÜVENİLİR YÖNTEM

Göz cerrahisinde çığır açacak Femto Saniye Lazer Fako teknolojisini Dünyagöz Hastaneler Grubu’nda uygulanmaya başlandığını söyleyen Prof. Dr. Devranoğlu yeni yöntemle ilgili şu bilgileri verdi: “Katarakt tedavisinde komplikasyon riskini minimuma indiren ve ameliyat sırasında hastaya yüksek güvenlik ve konfor sağlayan yeni yöntem ile katarakt ameliyatlarında bugüne kadar kullanılan bıçaklı yöntemin aksine artık hastaların gözlerine bıçak kullanılmadan cerrahi müdahale yapılacak.  Yöntem, ameliyatın en önemli aşaması olan yapay göz içi merceğinin yerleştiği yuvanın kusursuz olarak hazırlanmasını sağlıyor. Bu sayede hastalar tek bir operasyonla kataraktın yanı sıra miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarından da gelişmiş göz içi mercek seçenekleri ile kurtulabiliyor.” 

İLERLEMİŞ VAKALAR KOLAYLIKLA TEDAVİ EDİLİYOR

Bu yeni yöntem ile ilerlemiş katarakt vakaların ameliyatlarının da kolaylıkla ve daha düşük komplikasyon ile gerçekleşebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Devranoğlu, “Femto Saniye Lazer yönteminde diğer yöntemlere göre ultrason enerjisi daha az kullanıldığından göz dokularına zararlı etki azalıyor. Eski yöntemlere göre görme kalitesi daha kısa sürede normale dönüyor. Femto Saniye Lazer teknolojisi ameliyatın başarısını etkileyen en önemli aşamaları, cerrahların talimatlarına uygun bir şekilde yüksek hassasiyetle yapılmasını sağlamaktadır. Katarakt cerrahisinde insan eli ile yapılan birçok basamak özel görüntüleme teknikleri yardımı ile bilgisayar kontrollü olarak Femto Saniye Lazer ile gerçekleştiriliyor” dedi.

KATARAKT ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİLİYOR

Dünyagöz Hastaneler Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Kazım Devranoğlu, kataraktın en sık 60 yaş üzerinde görüldüğünü ancak daha erken yaşlarda ortaya çıkmayacağı anlamına gelmediğini ifade etti. Prof. Dr. Devranoğlu şöyle konuştu: “Katarakt 60 yaşın üzerindeki kişilerin yüzde 30-35’inde görülüyor. Kişilerin yaşam süresi arttıkça katarakt görülme oranı da artıyor. Katarakttı olan kişilerin en çok şikâyetleri o güne kadar olan görme alışkanlıklarının değişmesidir. Daha önce net gördükleri televizyon  mesafesinin, okuma mesafesinin değişmesidir. Bazı katarakt hastaları baktıkları yerde gölge görme, karanlık görme, renkleri soluk görme, görme netliğinde  bozulma gibi durumlardan şikâyet ederler” diye konuştu.