DİP NOT: Kalbin dostu zeytinyağı

Ester YANNİER Sağlık
11 Ocak 2012 Çarşamba

Zeytinyağı, kalbimiz için altın değerinde bir nimettir. Zeytinyağı tüketiminin öncelikli etkisi; Kalp-damar hastalıklarının oluşum riskini azaltması ve hastalık oluştuktan sonra tekrar oluşumunu engellemesidir. Zeytinyağı, içerdiği selenyum sebebi ile özellikle kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser için faydalı olduğu modern tıp tarafından da ifade edilmektedir. Damar sertliği ve kalp krizi (enfarktüs) riskine karşı en etkili ilaçlardan biridir. Vitamin E, selenyumun antioksidan aktivitesine yardımcı olan bir maddedir. Selenyumla birlikte bağışıklık fonksiyonunun artmasını sağlar. Zeytinyağında bulunan E vitamini, damar sağlığını koruyup, kalp krizi riskini azalttığı araştırmalar ile desteklenmiştir.

C vitaminini abartmayın günde bir portakal yeter

Uzmanlar, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve magnezyum açısından çok zengin olan portakalın, kanser, nezle, grip, soğuk algınlığı, astım,  kolesterol, tansiyon gibi hastalıklara iyi geldiğini bildirdi.  Besleyici değeri yüksek bir besin olan portakalın bir tanesinin günlük A ve C vitamini ihtiyacını karşılıyor.  Lif açısından zengin olan portakal, bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırıyor ve kabızlığı önlüyor, vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Altın takılarımı nasıl temizlerim?

Eğer böyle bir sorunuz varsa işte yanıtı:  Bir litre suya 15 gr. sabun rendesi ve 100 gr. amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içinde yarım saat kadar bırakın. Sonra, soğuk suyla çalkalayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.