Çıkmazlara rağmen görüşmelere devam

Barış görüşmelerinde bir ilerleme sağlanması için son tarih olan 26 Ocak öncesinde İsrail ve Filistinli müzakereciler ikinci defa Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya geldiler. Pazartesi akşamı gerçekleştirilen görüşmeden yeni bir sonuç alınamadı. Taraflar görüşmeye devam edecekler

Dünya
11 Ocak 2012 Çarşamba

İsrail ve Filistinli müzakereciler pazartesi günü Ürdün’de ikinci defa bir araya geldiler. İsrail müzakerecisi Yitzsak Molho ile Filistinli başmüzakereci Saeb Erekat’ın Amman’daki görüşmesinden yeni bir sonuç çıkmazken, taraflar hafta sonunda tekrar bir araya gelmeye karar verdi.

Bir yılı aşkın süreden sonra yeniden başlayan bu görüşmeler ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas’ın masaya oturması için gerekli koşulların sağlanması amaçlanıyor.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı’na göre, günümüzde önemli olan tarafların tekrar bir araya gelmesi ve görüşme sürecinin başlamış olması. FÖY, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşim inşasının durdurulmasını istiyor. İsrail ise önkoşulsuz olarak liderler arası görüşmelerin başlamasını istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güven arttırıcı önlemler alarak FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın doğrudan görüşmelere devam etmesini sağlamaya ve BM’de tek taraflı olarak ‘Filistin Devleti’nin tanınması çabalarını durdurmaya çalışıyor. Ortadoğu Dörtlüsü tarafından Filistin tarafına sunulacak ‘stabilize edici paket’ ile İsrail Filistinli mahkûmları serbest bırakacak, FÖY’ün Batı Şeria’daki yetkilerini genişletilmiş bir bölgede arttırmasının teklif edilmesi düşünülüyor. İsrail’in bu adımları atması bekleniyor ancak FÖY’ün görüşme masasında kalması ve BM’ye gitmemesi önemini koruyor. Netanyahu’ya yakın kaynaklar, Filistinlilerin Ürdün Kralı Abdullah’a verdikleri söz nedeniyle, 26 Ocak’a kadar görüşmelere devam edeceklerini düşünüyor.

İsrail-Filistinliler arasında uzun aradan sonra görüşmeler tekrar başlarken, taraflardan farklı sesler de yükseliyor. İsrail Parlamentosu (Knesset) Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’ne konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Filistinlilerin Ürdün’deki görüşmelere zorla getirildiklerini, barış görüşmelerinin son tarihi olan 26 Ocak’a kadar görüşme masasında oyalanıp sonra soluğu yine BM Güvenlik Konseyi ve Lahey Uluslararası Mahkemesi’nde alacağını iddia etti. Lieberman, Filistinlilerden bir politik atılım beklemenin yersiz olduğunu, amaçlarının İsrail-Filistinli çatışmasını uluslararası hale getirmek olduğunu belirtti.

Diğer yandan Filistin Özerk Yönetimi’nden bir yetkili de barış görüşmelerinde ilerleme sağlama açısından İsrail’den fazla bir beklenti içinde olmadıklarını söyledi. FÖY yetkilisi, ciddi bir barış görüşmesinin sağlanması için İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki inşaatları durdurması şartlarını hatırlattı. Yetkili, 26 Ocak’a kadar bu konuda bir adım atılmaması durumunda diğer seçenekleri değerlendireceklerini belirtti.

Ürdün görüşmelerinde geçen hafta FÖY başmüzakerecisi Saeb Erekat FÖY’ün görüşlerini ve duruşunu yazılı olarak İsrail tarafına iletmişti. Bu haftaki görüşmelerde de İsrail Başbakanı Netanyahu’nun müzakerecisi olarak görev alan Yitzsak Molho’nun İsrail’in pozisyonun yazılı olarak iletmesi bekleniyor.