“İnce ayar” ile ne demek istedi?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, geçen sezonun şampiyonluk kupasıyla ilgili yaptığı ve tepki alan sözleri üzerine bir kez daha konuştu

Spor
11 Ocak 2012 Çarşamba

Fatih-Tanjant bağlantı yolunun açılış töreninde yaptığı konuşmada Trabzon'un Türkiye'de çok önemli olduğunu belirterek “Trabzon gülerse Türkiye güler, Trabzon kalkınırsa Türkiye çok büyük mesaj verir. Şimdi bizim hakkımız olan Trabzonspor'umuzun kupasını almak için de çok ince ayar bir çalışma yapıyoruz. İnşallah hakkı olan Trabzonspor'umuzun kupasını da Trabzon'un müzesine getireceğiz. Allah bize inşallah bunu nasip edecek” diye konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gelen tepkiler üzerine bir açıklama daha yaptı.
Bakan Bayraktar, Trabzonspor ile ilgili sözlerine ilişkin yeni açıklamasında, “Bu işi ince eleyip sık dokuyorlar da bizim kupamızı verecekler diye kanaatimi söyledim” dedi.
Trabzon Havalimanı’ndan Ankara'ya hareket etmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, bir gazetecinin, “Bugün Trabzonspor ile ilgili yaptığınız konuşmanız çok kısa sürede çok farklı tepkilere yol açtı. Özellikle 'ince ayar' üzerine gidiliyor. Burada ne demek istediniz, biraz açar mısınız?” şeklindeki sorusu üzerine, şunları söyledi:
“Bu işi hassas, ince eleyip sık dokuyorlar da bizim kupamızı verecekler diye kanaatimi söyledim. Trabzonspor'un hakkı olmasa niye bizi Avrupa kupalarına çağırdılar, Şampiyon Kulüplere bizi çağırdılar. Bizi derken Trabzon'u çağırdılar. Trabzon'u çağırdıklarına göre kupanın da verilmesi gerektiğini ifade ettim. Yine aynı sözümü söylüyorum.”
Bayraktar, gazetecinin “İnce ayarı biraz açar mısınız?” sorusunu, “Onu onlar yapıyor, ben yapmıyorum. Onların yaptığını söyledim,” diye konuştu.
İstifası istendi
Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği bakanın açıklamalarına tepki göstererek Bayraktar'ın istifasını istedi.
Açıklamada şöyle denildi:
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin bir bakanı olarak tüm takımlara eşit mesafede olması ve adaletli bir hükmün verilmesi için çalışması gereken Erdoğan Bayraktar’ın, Trabzonspor’un kupayı alması için ‘ince ince çalıştığını’ belirtmesi trajikomik bir olaydır. Sözde özerk Türkiye Futbol Federasyonu’nun alacağı kararlar hakkında siyasilerin ince ince çalışmasının ne demek olduğu açıklanmaya muhtaç olarak ortada durmaktadır. TFF’nin yapısına doğrudan müdahale edildiği, edileceği anlamına gelen bu sözlere TFF yetkilileri tarafından ne tepki verileceği de bizler tarafından merak edilmektedir.
Erdoğan Bayraktar’ın sözleri bugüne kadar gelen süreçte Fenerbahçe taraftarının tepkisinin neye karşı olduğunun en açık göstergesidir. Adil yargılama bekleyen ve yargısız infaza karşı aylardır mücadele eden Fenerbahçe camiası bu tür çıkışlardan artık bıkmıştır. Maksadını aşan bu sözler hakkında bir an önce bir açıklama yapılmasını ve özür dilenmesini istiyor; bu olayı unutmayacağımızı, bu sözlerin sürece etkisini dikkatle gözlemleyeceğimizi ve Erdoğan Bayraktar istifa edene kadar durumun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”

Trabzon basını Bakan’a tepki gösterdi
Vira Türkiye gazetesi Bakan Bayraktar'ın açıklamasına tepki gösterdi. Gazetede yayınlanan yorum haberde Bakan'ın Trabzonspor'a bu açıklamasıyla zarar verdiği belirtilerek “Lütfen susun!” başlığı atıldı.