Obama: “Amerikan birliğinin kurulmasında Yahudiler çok büyük rol oynadı”

Maryland’daki Amerikan Reformist Yahudileri Konferansı’nda kürsüde söz alan ve yaptığı konuşmadan sonra defalarca ayakta alkışlanan ABD Başkanı Obama, temel Yahudi felsefi değerlerinin Amerikan birliğinin kurulmasında ve ABD’nin bugünkü durumuna gelmesinde çok büyük önemi olduğunu söyledi.

Şalom
9 Ocak 2012 Pazartesi

16 Aralık tarihinde 6000 delegenin toplandığı konferansta Yahudi değerlerini öven Birleşik Devletler Başkanı Obama sözlerine şöyle devam etti, “Sizin dedeleriniz ırkçılıkla savaştılar çünkü ırkçılığın nelere yol açabileceğini en iyi onlar biliyordu. Din özgürlüğü için savaştılar, çünkü dinlerinden dolayı acı çekmek ne demek en iyi onlar biliyordu. Bugün Amerikan özgürlük ve demokrasi değerlerinin inşa edilmesinde en büyük paylardan biri de ABD’ye ilk yerleşen Yahudi yerleşimcilerdir,”

Pazartesi günü popüler internet sitesi ‘Jewish Journal’da Obama’nın konuşmaları hakkında bir makale yazan  Los Angeles Yahudi  Kongre eski Üyesi (D) Mel Levine  Obama’nın iktidara geldiğinden beri yaptığı sosyal reformların ABD’yi daha demokratik bir ülke yaptığını vurgulayarak, Başkan’ın politik görüşünün Yahudilikteki ‘Tikun Ha Olam’ felsefesi ile tam bir uyum içinde olduğunu söyledi.

Bilindiği gibi ‘Tikun Ha Olam’  İbranice ‘dünyayı düzeltmek’ demek.

Yahudi inancına göre insanoğlunun bu aleme gelmesinin amacı dünyayı düzeltmek, Tanrı’nın insanoğlundan beklediği, adaletsizlikle dolu kaos ortamı içindeki bu dünyaya düzen ve hukuk getirmesidir.