2011’de dünya spor kamuoyunu çalkalayan olaylar

Spor
4 Ocak 2012 Çarşamba

 İspanya Kral Kupası finalinde Barcelona’yı yenerek, on sekiz yıl aradan sonra kupayı kazanan Real Madrid’in kutlamaları, başkent Madrid’de sabaha kadar sürmüştü. Gecede en çok konuşulan olay, kutlamalar sırasında Sergio Ramos’un otobüs üzerinden kazanılan Kral Kupası’nı düşürmesi oldu.

 NBA Ligi seçmelerinde (draft) ilk üç arasına girerek Türk oyuncular arasında bir ilki gerçekleştiren ve tarihe geçen on dokuz yaşındaki milli basketbolcu Enes Kanter, Utah Jazz Takımı tarafından seçilerek Mehmet Okur ile takım arkadaşı oldu.

 Formula 1 DHL Türkiye Grand Prix’sini Red Bull Racing Team’in Alman pilotu Sebastian Vettel kazandı. İkinci olan aynı takımdan Mark Webber ve üçüncü olan Ferrari pilotu Fernando Alonso, Vettel’i alkışladı.

 Kıtalararası Avrasya Maratonu’nda erkeklerde geçen yılın birincisi Kenyalı Vincent Kıplagat, 2.10.58’lik derecesiyle, kadınlarda ise Etiyopyalı Alemitu Abera, 2.27.56’lık derecesiyle birinciliği kazandı.

 2011 Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Barcelona ile dünyanın en büyüğünü belirlemek için Brezilya’nın Santos takımı Dünya Kıtalar Finali’nde karşı karşıya geldi. Katalan ekibi attığı dört golle rahat bir galibiyete uzandı…

  Şampiyonlar Ligi Şampiyonu ve UEFA Kupası Şampiyonları karşı karşıya geldi. Avrupa’nın en iyisini belirleyen Süper Kupa Finali’nde Barcelona, rakibi Porto’yu devirerek kupanın sahibi oldu.

  İngiliz Manchester United ile Şampiyonlar Ligi Finali’nde bir kez daha karşılaşan Barcelona, yine gülen taraf oldu.

 Kırmızı Şeytanların efsanevi orta saha oyuncusu Scholes, futbol yaşantısını noktaladı.

 Brezilya’nın efsanesi ‘doktor’ lakaplı Socrates, yaşadığı hastalığı atlatamadı ve yaşamını yitirdi.

 Dünya futboluna adını altın harflerle yazdıran Brezilyalı Ronaldo, kilo ve sakatlık sorunları nedeniyle futbol yaşantısını gözyaşları içinde sonlandırdı.

 13. Avrupa Masterler Yüzme Şampiyonası’nda 100 Metre Kelebek’te 00.56.17’lık derecesiyle altın madalya kazanan Serkan Atasay, aynı zamanda dünya ve Avrupa rekorunun da sahibi olmuştu.

 13. Dünya Atletizm Şampiyonası, Erkekler 4x100 Bayrak Yarışı’nda Usain Bolt, Yohan Blake, Michael Frater ve Nesta Carter’dan oluşan Jamaika Takımı, 37.04’luk derecesiyle dünya rekorunu kırdı.

 Arjantin’de düzenlenen Copa America’da finalde Paraguay’ı 3-0 yenen Uruguay şampiyon oldu.

 Almanya’da düzenlenen Dünya Bayanlar Futbol Şampiyonası’nın finalinde ABD’yi penaltı atışları sonrasında 5-3’lük skorla yenen Japonya, Dünya Şampiyonu oldu.

 Amerikan Ulusal Basketbol Ligi’nde (NBA) 2010-2011 sezonunun şampiyonu Dallas Mavericks oldu. Finalde Doğu Konferansı Şampiyonu Miamı Heat ile karşılaşan Dallas Mavericks, seriyi 4-2 kazanarak tarihinde ilk NBA Şampiyonluğu’na ulaştı. Finallerin En Değerli Oyuncusu (MVP), şampiyon Dallas Mavericks’ten Dirk Nowitzki (Kupayı Kaldıran) seçildi.

 Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Joseph Sepp Blatter, dördüncü kez başkanlığa seçildi.

 Avrupa Şampiyonlar Ligi Finali’nde Barcelona, Manchester United’ı 3-1 yenerek kupayı dördüncü kez kazandı. Takım, Sponsoru THY’nin uçağı ile ülkesine döndü.

 UEFA Avrupa Futbol Ligi’nde finalde Braga’yı 1-0 yenen Porto, ikinci kez bu kupayı müzesine götürdü.

 Fransa’da yayınlanan spor gazetesi L’equipe, Fransa Birinci Basketbol Ligi takımlarından Cholet’i çalıştıran Türk antrenör Erman Kunter’i ‘Yılın Adamı’ seçti.