İsrail’den hava kirliliğini azaltma programı

Hava kirliliğinin sebep olduğu zararları azaltmak isteyen İsrail Çevre Bakanlığı, elektrik, yakıt ve araba kullanımı alışkanlıklarını değiştiren ve azaltan yeni bir döneme geçecek

Dünya
4 Ocak 2012 Çarşamba

İsrail Çevre Koruma Bakanlığı devlet dairelerine İsrail’in ilk hava kirliliği azaltma programını dağıtacak. Bakanlık programın, en zararlı kirletici maddelerin emisyonunu büyük derecede azaltacağını belirtti. Elektrik, araba ve benzin fiyatlarında değişiklikler içeren program, ileriki haftalarda hükümette oylamaya sunulacak. 

Bakanlığın projeksiyonuna göre gerekli önemler alınmadığı takdirde, hava kirliliğinden meydana gelen zarar on yıl içinde 8 milyar şekele varacak. Eski araba sahiplerini, çevreyi kirleten eski arabalarını trafikten çekmeye teşvik etmek de, programın bir parçası olacak.  Bakanlık, aynı zamanda LPG ile hareket eden otobüslerin kullanılacağı bir pilot projeyi üç değişik şehirde harekete geçirecek. Bu programa Kamu Güvenlik Bakanlığı bugüne kadar karşı çıkmıştı. 

Ulaştırma, Yol Güvenliği ve Çevre Koruma Bakanlıkları, birkaç kişinin birden aynı araçta yolculuk etmesini teşvik için, birkaç yolcusu bulunan araçlara indirimli tarifeler uygulayacak.  Çalışanlarını toplu taşıma araçları kullanmaya veya birkaç kişi birden arabaya binmeye teşvik eden işverenlere ise teşvik verilecek.  Maliye Bakanlığı ise hibrid araba kullananlara yüzde 33 vergi indirimi yapacak. Havaya daha zararlı yakıt kullananlara ise vergi artışı gelecek. Program elektrik fiyatlarında değişiklikler sağlayarak, İsrail’in elektrik tüketimini düşürmeyi ve elektrik altyapısını geliştirmeyi hedefliyor. Çok fazla elektrik ödeyen haneler vat başına daha yüksek bir bedel ödeyecekler. Çevre Bakanlığı programın, ozon yüzdesini, hava azot oksitlerini ve mikro kürelerini azaltacağını belirtiyor. Programın toplam maliyetinin 690 milyon şekele mal olacağı tahmin ediliyor. Bakanlığa göre bu miktar İsrail’in hava kirliliğinin sebep olduğu 7,8 milyarlık maliyete göre düşük sayılıyor.