İsrail’de ilk beyin-bilgisayar etkileşimi

Tel Aviv Üniversitesi’nin çığır açan çalışması ile ‘doğal insanoğlu’ tartışmasının yönü tamamen değişeceği belirtiliyor. Bilim insanları beyin ve bilgisayar arasında ilk kez çift yönlü iletişim sağlamayı başardı

Dünya
4 Ocak 2012 Çarşamba

Tel Aviv Üniversitesi’ne bağlı bilim insanları, beyin ve bilgisayar arasında çift yönlü iletişim gerçekleştirdiler. Prof. Matti Mintz, beyni zarar görmüş bir farenin yapay cerebellum ile iletişimini sağlayarak farenin çalışmayan motor fonksiyonlarının çalışmasını sağladı. Bu deney ile inme yüzünden beyni zarar gören insanlar için bir umut ışığı belirmiş oldu.

Cerebellum, beynin arkasında yer alan ufak küre şeklinde bir parçacık olup insanın motor fonksiyonlarını (yürüme, hareket etme, konuşma gibi) kontrol ediyor. Zarar gördüğünde insanların sinirsel iletişiminde dengesizliğe yol açarak en basit hareketlerin bile bir kâbusa dönüşmesine sebep olabiliyor.

Psikobiyoloji profesörü Matti Mintz ve takımı ilk yapay bilgisayar cerebellumunu üretti. Cerebellum farenin hasarlı beyni yerine farenin vücuduna sinirsel sinyaller yollayarak uzuvlardan geriye tepkime sinyalleri aldı. Deneyin başarılı olması üzerine, bu parça farenin hasarlı beynine yerleştirildi. 

Çığır açan bu deneyin uzun vadede birçok sonuçları olacağı belirtiliyor. Hâlâ insan cerebellumunun sinyal etkileşimleri ve ahlâki engeller ile ilgili sınırlar üzerine öğrenilecek birçok şey olsa da, bu keşif insan olmanın tanımını değiştirecek potansiyeli taşıyor. Dünyanın kısıtlı kaynakları ve kaldırabileceği insan nüfusu için doğum kontrol programları ile bir yandan yaşamı dengelemeye çalışırken diğer yandan yapay beyin, kalp ve ciğerlerle normalin çok üstünde yaşama sahip olunması arasındaki ikilem ise düşündürüyor.