Bahreyn’de önemli görüşme

Bahreyn Kralı Hamad, Dünya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı Marc Schneiner’ı ülkesine davet ederek düzenlenecek Yahudi ve Müslüman Din Adamları Konferansı’nı yönetmesini teklif etti

Dünya
4 Ocak 2012 Çarşamba

Dünya Yahudi Kongresi (World Jewish Congress, WJC) Başkan Yardımcısı Haham Marc Schneiner, Bahreyn Kralı Hamad bin Isa Al Khalifa tarafından Bahreyn’e davet edildi. Müslüman-Yahudi diyalog ve işbirliğine önderlik eden Schneier, 21 Aralık günü Manama’daki Kraliyet Sarayı’nda ağırlandı. Schneiner, 45 dakikalık görüşmede Bahreyn’de yapılacak Yahudi ve Müslüman Din Adamları toplantısını yönetmesi için kralın getirdiği öneriyi memnuniyetle kabul ettiğini belirtti.

Bahreyn’in, küçük bir Yahudi cemaatine sahip olduğunu, beraber yaşama ve farklı inançlara saygı konusunda Arap ülkeleri arasında rol model olduğunu anlatan Schneier, Bahreyn Kralı’nın sarayında ağırladığı ilk Haham olmaktan gurur duyduğunu ve iki cemaat arasında köprü kurmak için çalışan Bahreyn hükümetinin kendisini sevindirdiğini söyledi.

Schneier ayrıca Bahreyn’in Körfez ülkeleri arasında Müslüman ve Yahudi Liderler arasında çift taraflı bir diyalog toplantısına ev sahipliği yapan ilk ülke olacağını da belirtti. Kral Hamad’ın düşüncelerdeki bazı farklara rağmen kuzen olarak nitelendirdiği Müslüman ve Yahudilerin bir araya gelmesinden daha doğal bir şey olmadığını, hatta köprü kurmanın bir zorunluluk olduğunu söylediğini anlattı.

İkili görüşmede Ortadoğu’daki durum da değerlendirildi. Schneier, Kral Hamad’ın kendisine Arap Baharı kapsamında Bahreyn için muhalefetin temsil edilmesi için yaptığı reformlardan bahsettiğini söyledi. Schneier açıklamasında, Bahreyn’in bölgedeki diğer ülkeler için bir örnek olabileceğini ve iki toplumun bir araya getirilmesi için Kral Hamad ve hükümeti ile beraber çalışmayı heyecanla beklediğini söyledi. Schneier daha sonra Bahreyn Adalet ve Diyanet İşleri Bakanı Khaled Bin Ali Bin Abdulla Al Khalifa ile Ticaret ve Endüstri Bakanı Hassan Fakhro ile bir araya geldi.