Mısır seçimlerinde 3. tur

Seçimlerde lider parti olan Müslüman Kardeşler’in Başkanı Reşat El Bayumi, İsrail’in tanınması ihtimalini reddederek “halkın ne istediği önemli” dedi

Dünya
4 Ocak 2012 Çarşamba

Mısır’daki seçimlerde ilk parti durumunda olan Müslüman Kardeşler hareketi, Mısır-İsrail Barış Anlaşması’nın kaderinin referandum ile belirleneceğini ve kendilerinin İsrail’i tanıma ihtimalinin olmadığını açıkladı. Mısır ikinci tur seçim sonuçlarına göre İslami Müslüman Kardeşler’in Özgürlük ve Adalet Partisi ile Selefilerin radikal El Nur Partisi’nin yarışı önde götürmesi, komşu İsrail ile 1979’da imzalanan barış anlaşmasını tehlikeye sokuyor.

Müslüman Kardeşler’in Lideri Reşat El Bayumi El Hayat Gazetesi’ne verdiği demeçte, İsrail ile yapılan barış anlaşmasını yeniden gözden geçirebileceklerini ve paktın geleceğinin referandum ile belirlenebileceğini söyledi. El Bayumi, Mısır’ın imzalamış olduğu bütün uluslararası anlaşmalara uyalacağını ancak Mısır halkının iradesinin öncelikli olduğunu söyledi. “İmzalanan anlaşmada taraf değildik” diyen Müslüman Kardeşler lideri, sözlerini “Anlaşma, Mısır halkına sorulmadan imzalandı, şimdi söz hakkı halkın” diyerek sürdürdü.

İsrail’i tanıma konusuna değinen El Bayumi, Müslüman Kardeşler’in Mısır’ın kuzey komşusunu tanıma zorunluluğu olmadığını, İsrail’in işgalci olduğunu ve parti üyelerinin bir İsrailli ile görüşmesine kesinlikle izin verilmeyeceğini belirtti, “Bir suçluyla buluşma izni vermem, İsrail ile işbirliği yapmak söz konusu bile olamaz” dedi.

Geçen hafta Mısır Muhalefet Lideri Muhammed El Baradey, İsrail-Mısır Barış Anlaşması’nın geleceği konusunun ABD yetkilileri ve Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi arasında masaya yatırıldığını ve görüşmelerin çok yoğun ve gizli olarak sürdüğünü açıkladı. İktidarı elinde bulunduran askeri yönetim, konuşmaların ortak ilişkilerle ilgili olduğunu söylese de El Baradey, “ABD yetkilileri İslami bir hükümet kurulması halinde Mısır-İsrail Barış Anlaşması’nın geçerli kalacağından emin olmak istiyor” dedi.

Bugüne kadar İsrail hükümeti Müslüman Kardeşler ile resmi iletişimde bulunmadı. Öte yandan İslami hareketin temsilcileri Amerikalı diplomatlara grubun İsrail-Mısır Barış Anlaşması’nı feshetmek gibi bir niyetleri olmadığını belirttiler.

Müslüman Kardeşler seçimlerin ilk iki turundan birinci olarak çıkarken, Selefi Nur Partisi ise ikinci sırada. Geçen hafta bir açıklama yapan Selefi Nur Partisi Sözcüsü Yuseri Hamad, bazı maddelerde müzakere masasında değişiklik yapılmasını talep ederken İsrail-Mısır Anlaşması’na karşı olmadıklarını açıklamıştı.

Mısır’da Halk Meclisi seçimlerinin üçüncü turu 3 Ocak Salı günü gerçekleşti. İlk iki turda çoğunluğu elde eden İslami partilerin bu son turdan da zaferle ayrılması bekleniyor.