İzmir Musevi Cemaati’nin önemli kaybı İzak Kaya

Aralık ayı sonunda yaşamını kaybeden İzmir Musevi Cemaati’nin sevilen ve sayılan isimlerinden İzak Kaya’nın ardından Sarit Bonfil’in kaleme aldığı yazısını paylaşıyoruz

Toplum
4 Ocak 2012 Çarşamba

İzmir, değerli bir bilim adamını, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü eski Dekan Yardımcısı, Prof. Dr. İZAK KAYA’yı 19 Aralık 2011 tarihinde kaybetti. Uzmanlık alanı darbeler ve deprem mühendisliği olan İzmir doğumlu Prof. Dr. Kaya, İstanbul Robert Kolej’de lisans eğitimini tamamladıktan sonra tam burslu olarak Yale University’de mastır ve 1968’de University of California Berkeley’de doktora derecelerini elde etti. Yurda dönerek iki yıl ODTÜ’de öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Kaya, 1972’de Ege Üniversitesi’nin eğitim kadrosuna geçti. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kuruluşunda aktif rol alarak bu kurumda 1975-1992 yılları arasında çeşitli idari görevlerde bulundu. İnşaat Mühendisliği Fakültesi bölüm başkanlığı ve Mühendislik Fakültesi dekan yardımcılığı görevlerini başarıyla yürüttü.  Dokuz Eylül Üniversitesi’nin araştırma programı çerçevesinde Florida International University’de ve “Yılın En Değerli Öğretim Üyesi” unvanını aldığı University of Miami’de görev yaptı.  Ayrıca Japonya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci deprem araştırma merkezinin bulunduğu University of California Berkley’e öğretim görevlisi olarak dönerek eski hocalarıyla bu kez meslektaş olarak ortak çalışmalar yürüttü. Deprem mühendisliği alanında hazırladığı birçok makale ulusal ve uluslararası platformlarda yayınlandı. Kariyerinin zirvesindeyken 1992’de geçirdiği rahatsızlık nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

İzmir Yahudi Cemaati’nin içinden çıkan uluslararası çapta bir bilim adamı olan Prof. Dr. Kaya, dürüst, ilkeli, çalışkan, nitelikli, efendi, saygıdeğer ve yardımsever bir insan olarak tanınıyordu. 21 Aralık’ta İzmir Altındağ Musevi mezarlığındaki cenaze törenine yakınları ve dostlarının yanında çok sayıda öğretim görevlisi de katıldı. Törende kısa bir konuşma yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Prof. Dr. Kaya’nın üniversiteye katkılarının her zaman hatırlanacağını ve yetiştirdiği yüzlerce öğrenci ve meslektaşları tarafından hep saygı, sevgi ve özlemle anılacağını söyledi. 

Huzur içinde yatsın!