Yahudi Ajansı artık ‘Yahudi kimliği’ne maddi destek verecek

Kültür
2 Ocak 2012 Pazartesi

Kuruluş amacı Dünya Yahudilerini İsrail’e getirmek olan  Yahudi Ajansı, çalışma misyonunda devrim niteliğinde  bir değişiklik kararı aldı.

Artık organizasyon İsrail’de okuyan yeni göçmenleri maddi olarak desteklemek yerine dünyanın dört köşesine yayılmış Yahudilerin yaşadıkları ülkede ‘Yahudi kimliği’ni korumaları için maddi destekte bulunacak.

Bu karardan sonra birçok yeni göçmen öğrencinin okulu bırakıp iş aramak zorunda kalabileceği söyleniyor.

Yahudi Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Natan Sharansky yaptığı açıklamada, bunun organizasyonun İsrail’e göçü desteklemekten vazgeçtiği anlamına gelmediğini, fakat öğrenciler ile uğraşmak istemediklerini söyledi.

İsrail’e son zamanlarda okumak için gelen öğrencilerin üçüncü dünya ülkelerinden çok gelişmiş batı ülkelerinden geldiklerini belirten Sharansky, geçmişte çok daha ihtiyaçlı statüsünde olan bu öğrencilerin değişen maddi profiline göre bütçelerini başka alanlara kaydıracaklarını belirtti.

Yahudi Ajansı artık öğrenci fonlarının kesintisinden ortaya çıkan maddi gücü Yahudi kimliğinin erozyona uğradığı ülkelerdeki cemaatleri desteklemek ve canlandırmak için kullanacak.

1968’den beri İsrail’e göç etmiş öğrencilere tam burs veren Ajans’ın bu konuya ayırdığı fonlar  zaten geçen yıllar içinde düşüş trendi içindeydi.

Ajans’ın bir zamanlar senelik 10 milyon dolara kadar yükselen öğrenci fonu son yıllarda 4,2 milyon Amerikan Doları’na düşmüş durumda.