İsrail tarihçilere bıraktı

İsrail Meclisi Kültür Komitesi’nin Ermeni olaylarının ‘soykırım’ olarak tanınması yönündeki görüşmeler, İsrail Hükümeti tarafından durduruldu. İsrail, “Tarih, siyasete alet edilmesin” dedi.

Şalom
28 Aralık 2011 Çarşamba

NETANYAHU ENGELLEDİ

Fransa’dan sonra 1915 olayları, İsrail Meclisi’nin de gündemine geldi. Ancak İsrail Hükümeti ve Dışişleri,  bu konuda bir karar alınmasını engelledi.

Knesset Eğitim ve Kültür Komitesi, 1915 olaylarının ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanınması, ‘Ermeni Soykırımını Anma Günü’ belirlemeyi öngören bir teklifi, kamuoyuna açık bir oturumda değerlendirdi. Ancak İsrail Başbakanı Netanyahu’nun talimatıyla, İsrail Dışişleri’nin müdahalesi üzerine, teklifin oylanması belirsiz bir tarihe ertelendi.

 

“TARİH BİZİM İŞİMİZ DEĞİL”

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, “Konu, akademik bir ortamda, gerçeklere dayanılarak tartışılmalı. Bizim görüşümüz, tarihi olayların siyasi tartışmalara alet edilmemesi yönünde,” dedi. İsrail Dışişleri, böyle bir teklifin kabul edilmesinin, iki ülke arasındaki bağlara ciddi zarar vereceğinin de vurgusunu yaptı.